Utorak, 24. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Milanović: Izdajnik je ko glasa za širenje NATO-a bez izborne reforme u BiH

Preuzmite sliku

Zoran Milanović u Varaždinu je danas opet govorio o BiH. Nakon što je pričao o Plenkoviću, Pupovcu, spomenuo Zekanovića, osvrnuo se i na BiH.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da je izdajnik svaki zastupnik u Hrvatskom saboru koji će glasati za primanje Finske i Švedske u NATO prije promjene izbornog zakona u BiH.

Milanović je već nekoliko puta rekao da je protiv primanja Finske i Švedske u Sjevernoatlanski savez ako se ne promjeni izborni zakon koji brojnijim Bošnjacima omogućuje da preglasaju Hrvate u susjednoj državi.

Govoreći u Varaždinu, gdje je bio na proslavi Međunarodnog praznika rada, Milanović je novinarima izjavio da Hrvatska ima “historijsku priliku” da se izbori za bosanskohercegovačke Hrvate, što je ujedno i “hrvatski interes, a ne obijesna želja”.

“Borit ću se svom snagom i neću dati tim ljudima prostor da uništavaju državu.

Ja se isto mijenjam, mijenjam način, ne uvjerenja. Jer vidim da se prostor sužava.

“Nemam političke instrumente u rukama. Nemam saborsku većinu koju nisam ukrao kao Plenković, nego sam je zaradio 2011. na izborima. Moram neke stvari govoriti.

Historijska prilika za Hrvate u BiH

Svako ko ne iskoristi pirliku, historijsku, da se izbori za Hrvate u BiH, jer to je hrvatski interes, to nije kapric i obijesna želja, nama se tu radi o ušima, ako ne o glavi, da u Hrvatskom saboru ne glasa za nikakva širenja NATO-a, ne dolazi u obzir. Vrlo jasno govorim, dok se Hrvatima u BiH ne da pisanu garanciju da su stvari riješene.

Nema pisano, na papiru

I to pisano, nema majke mi. Dok se ne da na papir, znači do promjena zakona.

Ko god ne bude glasao tako, ja ću ga nazvati izdajnikom, kao i svakoga ko će s njima popiti kavu. Znači, i njih ću proglasiti izdajnikom, jer nema druge.

Ja ću govoriti. Mogu poslušati svoju mamu koja je zgrožena mojim načinom komunikacije u 85. godini. Ali ne mogu drugačije. Kad bih govorio uspavljivački kao Plenković, UDBA-ina škola iz Kumrovca, niko me ne bi slušao. Ovako preuzimam na sebe da me ljudi mrze, da budem grozan, da me gađaju jajima da bi me se čulo”, kazao je predsjednik.

“Finska i Švedska ne mogu u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH”

Podsjetimo, Milanović je prije par dana rekao da Finska i Švedska ne mogu u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH.

Hrvatski sabor ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, naglasio je.

Milanović je novinarima rekao da se o ulasku Finske i Švedske u NATO može razgovarati, ali smatra to “vrlo opasnom avanturom”. Finska i Švedska zajedno će u maju izraziti želju da se pridruže NATO savezu, saopštile su finske novine Iltalehti i švedske novine Expressen u ponedjeljak, navodeći izvore bliske problematici.

“Što se mene tiče, neka uđu u NATO, neka pikaju bijesnog medvjeda olovkom u oko. Ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi, Nijemci, ako mogu i hoće, ne natjeraju Sarajlije i Bakira Izetbegovića da promijene izborni zakon u idućih pola godine i ne daju Hrvatima temeljna prava, sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO“, rekao je hrvatski predsjednik.

Dan nakon te izjave rekao je: “Ili Zapad ili visoki predstavnik u BiH trebaju natjerati Sarajevo da prihvati izmjenu izbornog zakona u toj zemlji ili će Hrvatska blokirati put Finske i Švedske u NATO.” Dodao je da tako brani vitalne hrvatske interese. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,