Subota, 21. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Milanović: Blokirati ulazak Finske u NATO dok se ne promijeni Izborni zakon BiH

Preuzmite sliku

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas, odgovarajući na pitanje novinara kakvu poziciju će zauzeti ako Finska i Švedska u svibnju/maju predaju zahtjeve za članstvo u NATO savezu, kako će nastojati zastupati interese Hrvatske te kako bi Hrvatski sabor trebao uvjetovati članstvo Finske u NATO-u ispunjenjem hrvatskih zahtjeva za izmjenom Izbornog zakona u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

„To (predavanje zahtjeva Finske i Švedske za članstvo u NATO-u, op.a.) smatram vrlo opasnom avanturom”, izjavio je Milanović, dodavši ako Finska i Švedska trebaju ući u NATO “možemo o tome razgovarati”.

Napomenuvši kako formalno o tome ne odlučuje sam, rekao je kako smatra da “dok Amerikanci, Englezi, pa i Nijemci” ne izvrše pritisak na vlasti u Sarajevu da se odmah promijeni Izborni zakon BiH “i ne daju Hrvatima temeljna prava, Hrvatski sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO. Bez ratifikacije pristupnog ugovora Hrvatskog sabora nema novih članica NATO-a“.

Milanović je dodao kako mu je žao da se ovakvo pitanje slama preko Finske, ocijenivši je trenutno državom uzorne demokracije. Poručio je kako bi volio da Finska podrži Hrvatsku, “jer je pitanje uređenja susjedne BiH važno sigurnosno pitanje”.

On je dodao kako je za Hrvatsku jednako važno hoće li hrvatske predstavnike u BiH “birati Hrvati ili Bošnjaci”, jednako kao što je Finskoj važan pristup u NATO.

Milanović je ocijenio kako će o pitanju položaja Hrvata u BiH sada čuti i američki predsjednik ili državni tajnik te da očekuje da nešto naprave za Hrvatsku.

Odnos prema zahtjevima hrvatske službene politike za izmjenom izbornog zakona u BiH nazvao je “ignorancijom i zanemarivanjem potreba saveznice i članice NATO-a i EU-a”, te “izguravanjem Hrvatske iz svih procesa kao agresora”.

“Neki nivoi kuhinje, projekti za građansku Bosnu i Hercegovinu, može kada Bosna uđe u Evropsku uniju“, dodao je Milanović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje