Srijeda, 8. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Međunarodna policijska akcija "Vinetu": Osam državljana Srbije osumnjičeno za krijumčarenje 2,4 tone kokaina

MUP Srbije je objavio danas fotografije i video materijal iz međunarodne policijske akcije pod nazivom “Vinetu” kad je prije nekoliko dana zaplijenjeno tri i po tone kokaina, oko 10 miliona eura u gotovini i uhapšeno 69 osoba osumnjičenih za trgovinu narkoticima.

Ovaj rezultat je ostvaren zajedničkim radom britanske, njemačke, španske, portugalske, australijske, hrvatske, crnogorske i policije Srbije.

Iz MUP-a Srbije se ocjenjuje da su pripadnici tog Ministartva i Tužilaštva za organizovani kriminal dali značajan doprinos u jednoj od najefikasnijih međunarodnih akcija u borbi protiv krijumčarenja narkotika.

Na fotografijma i video materijalu koji je MUP Srbije dobio od španske policije vide se velike količine nonvca i droge spakovane u pakete različitih boja.

 • kokain-610
 • U Srbiji je više od godinu dana vođena operativna obrada i predistražni postupak. Na osnovu prikuplјenih podataka, zaplijenjena je velika količina kokaina, koji se dovodi u vezu sa državlјanima Srbije osumnjičenim da su učestvovali u krijumčarenju više od 2,4 tone kokaina, od ukupne zaplijenjene količine.

  Pojedinačno, najveće zapljene realizovane su na jahtama “Amsterdam” i “Martela”, a u vezi sa tim pokrenuti su krivični postupci protiv državlјana Srbije: N. D. (1951), G. P. (1951), D. V. (1966), D. Ž. (1960), S. J. (1974), S. V. (1968), N. P. (1981) i I. G. (1985).

  Španska policija je saopštila da su uhapšeni državljani Srbije bivši pripadnici vojske.

  Kodni naziv sprovedene akcije dat je po imenu vođe organizovane grupe, čije ime je Vinetu, inače crnogorskom državlјaninu koji je živio i radio u Španiji.

  Ocjena svih država koje su aktivno učestovale u presijecanju ovog krijumčarskog kanala bila je da su svi partneri u velikoj mjeri doprinijeli da njihov zajednički rad rezultira jednom od najvećih zapljena kokaina u Evropi i uspješnom otkrivanju i procesuiranju pripadnika ove organizovane kriminalne grupe.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,