Ponedjeljak, 22. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Među autohtonim proizvodima s Paga osim sira i kanabis?

Preuzmite sliku

Zagrebački trgovac kanabisom namjerava uzgajati industrijsku konoplju na otoku Pagu.

Prošlog mjeseca posadio je dozvoljene vrste konoplje na malo zemljište kako bi otkrio kako će biljka tolerirati vremenske uvjete, posebno čuveni paški vjetar i sol.

Uvjeren je da će kanabis uskoro biti na listi autohtonih paških proizvoda.

Novu robnu marku za otok planira Tvrtko Kračun, vlasnik kompanije Hemps iz Zagreba, koja u svojim trgovinama u Zagrebu i Karlovcu prodaje više od 600 proizvoda od konoplje.

 • On planira zasaditi industrijsku konoplju na oko 4.000 kvadratnih metara zemlje sljedeće godine, nakon ovogodišnjeg testa na maloj parceli zemlje, koja će postaviti temelj za ozbiljnu proizvodnju proizvoda od industrijske konoplje. Uzgajat će vrste koje su dozvoljene u EU. Uglavnom namjerava izrađivati kozmetičke proizvode od paške konoplje.

  Do sada je uvozio robu za svoje trgovine iz osam zemalja.

  Porodica Kračun potječe iz Paga, konoplja će se uzgajati tamo gdje je porodica nekada imala vinograde. Prošle godine je bura uništila mnoge paške vinograde, podsjetio je.

  “Pordičnu priču namjeravamo povezati s pričom o ovom okrutnom otoku, gdje je vrlo teško da bilo što uspije. No, ono što uspije je izuzetne kvalitete. Ako projekt bude uspješan, značit će otvaranje novih radnih mjesta na otoku”, – rekao je Kračun za hrvatski tportal.hr.

  Hrvatska je prošle godine omogućila uzgoj industrijske konoplje za potrebe kozmetičke, prehrambene, tekstilne, građevinske, papirne i automobilske industrije, kao i za proizvodnju biogoriva.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje