Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Mediji iz Srbije: Zašto Vučić nije došao Dodiku na proslavu neustavnog Dana RS?

Preuzmite sliku

Ko god da je 9. januara pratio dešavanja u Istočnom Sarajevu, gde je proslavljen Dan Republike Srpske (Koji je Ustavni Sud BiH proglasio neustavnim), odmah je mogao da zapazi da među prisutnima nije bilo predsjednika Aleksandra Vučića.

Lidera SNS i predsjednika države nije bilo ni na inauguraciji predsjednika Milorada Dodika, a posljednji Vučićev potez samo je nastavak „zahlađenja“ odnosa dvojica lidera. Ovoga puta Vučić je imao i jasno utvrđen razlog zbog kojeg nije želio da “pređe Drinu” i prisustvuje proslavi piše Nova.rs.

Da ne „cvjetaju ruže“ između Vučića i Dodika, već duže vrijeme „šuška se po čaršiji“. Dok su jedno vrijeme praktično nerazdvojno prisustvovali različitim događajima, u posljednje vreme, čak i na ceremonijalnim skupovima, dva lidera nikako da se sastanu.

Na proslavi Dana Republike Srpske koji je Ustavni Sud BiH proglasio neustavnim, koja je održana 9. januara, Vučić se iz nepoznatih razloga nije pojavio, ali je poslao delegaciju na čelu sa ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i predsjednikom Narodne skupštine Vladimirom Orlićem.

Upravo je Orlić išao na inauguraciju Milorada Dodika nakon što je postao predsjednik Republike Srpske, a Vučić tada nije imao prostor u rasporedu da dođe u Banjaluku. Zapravo, prema precizno vođenoj evidenciji Vučić od 2017. godine nije bio na ceremoniji koja se održava 9. januara.

Zbog čega ove godine Vučić nije bio na proslavi?

Kako saznaje Nova.rs, ključan razlog zbog kojeg ni ove godine Vučić nije bio na proslavi Dana Republike Srpske je dodjela ordena. Dodik je odlikovao brojne poznate ličnosti, među kojima i posthumno legendarnog fudbalera Sinišu Mihajlovića, ali i glumca Nikolu Pejakovića i predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Upravo je odlikovanje prvog čovjeka Rusije ključan razlog zbog kojeg Vučić nije otišao u Istočno Sarajevo. Na taj način Vučić je pokušao da se ogradi i izbjegne negativne komentare koje bi ovo odlikovanje proizvelo u sjenci agresije Rusije na Ukrajinu. Prema saznanjima Nove, Vučić je procijenio da je bolje „preskočiti“ ovaj događaj jer bi mogao da proizvode brojne negativne posljedice, najprije po Srbiju, a onda i njegovu poziciju u međunarodnoj zajednici.

Osim Vučića, ceremoniji nije prisustovao ni patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije, navedeno je iz zdravstvenih razloga.

Kratka historija „zahlađenja“ odnosa Vučića i Dodika

Prvi znaci mimoilaženja nastali su onog momenta kad su iz Srbije stizale poruke kako je Vučić „predsjednik svih Srba“. Ta ideja, kako navode naši sagovornici, protumačena je kao namjera zvaničnog Beograda da u potpunosti preuzme kontrolu nad dešavanjima u RS i da sve političke činioce pretvori u satelite SNS.

Već narušene odnose dodatno su pogoršala dešavanja u Ukrajini, nakon što je Rusija započela agresiju na Ukrajinu. Od početka rata u Ukrajini predsjednik Srbije izbjegava da se opredjeli, za razliku od Dodika koji otvoreno podržava predsjednika Rusije Vladimira Putina. Upravo je Dodikova podrška Putinu bila povod za Vučićevu odluku da najpre napravi otklon od svog saradnika, a da potom i aktivno podrži njegove konkurente na izborima.

Sagovornik Nova.rs iz Srpske napredne stranke navodi da je Vučić u više navrata, tokom razgovora sa predstavnicima EU, kritikovao Dodikovo ponašanje i prisnost sa Putinom.

„On je smatrao da se na taj način ugrožava i pozicija Srbije“, objašnjava sagovornik.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje