Subota, 22. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Masovni protesti u Srbiji urodili plodom: Vlada povukla Zakon o eksproprijaciji

Preuzmite sliku

Vlada Republike Srbije je na večerašnjoj sjednici donijela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji. To se navodi u saopštenju Vlade.

Vlada Republike Srbije napravit će analizu da li su neophodne izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji i, ukoliko se konstatuje da je Zakon nužno promijeniti, učinit će to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo.

Na istoj sjednici, vlada je predložila Narodnoj skupštini izmjene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44. Pomenuti članovi odnose se na ovjeru potpisa, predstavnike ovlaštenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma, prenosi B92.

U prijedlogu vlade ukida se taksa za ovjeru potpisa, omogućava se da predstavnici ovlaštenih predlagača bude dio organa za sprovođenje referenduma. Također, prema prijedlogu neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine kao i da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći donijeti odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.

Podsjetimo da su ova dva zakona bila povod masovnih protesta u Srbiji u prethodna dva vikenda.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje