Utorak, 27. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Mašina za mljevenje mesa, djelići kostiju, krvavi kombinezoni: Belivukova ekipa brutalno mučila žrtve, a oprema šokirala čak i inspektore

Preuzmite sliku

Istraga protiv ekipe Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, traje od dana njegovog hapšenja tačnije 4. februara ove godine, a do sada na nekoliko lokacija u Srbiji pronađeni su dokazi o montruoznim ubistvima koje je počinio ovaj klan.

Naime, vikendica u Ritopeku ili “kuća strave” najviše puta do sada je pretresana, a skoro 3 mjeseca nju čuvaju konstantno pripadnici Žandarmerije. U okolini Beograda, kuća Ritopeku u koju su članovi ekipe Nevolje i Miljkovića, kako se sumnja, dovodili namamljene žrtve, a potom ih brutalno ubijali, krije tajnu likvidacije najmanje petoro ljudi. Kako piše Kurir, istražitelji sumnjaju da ih je na ovom mjestu ipak ubijeno daleko više, a brojni DNK tragovi koji su otkriveni po cijeloj kući poslati su na vještačenje kako bi se utvrdilo ko je još sve sa spiska 12 misteriozno nestalih osoba bio u tom objektu.

 • Pronađen sef sa novcem

  U februaru mjesecu u Ritopeku najprije je pronađen sef sa dokazima. Kako se saznalo, u sefu je bilo nekoliko desetina hiljada eura, ali i svežanj od petnaestak ključeva. Posebnu pažnju po otvaranju sefa izazvao je veliki svežanj ključeva za koji još nije poznato od čega su i šta se nalazi iza vrata koja oni otključavaju. Sudeći po tome da je svežanj čuvan u zaključanom sefu ima zasigurno veliku važnost za šefove grupe – Velju Nevolju i Miljkovića. Kako se sumnja, ključevi su od različitih kuća, vikendica i štekova koje je ova kriminalna grupa koristila. Ključevi su, prema dostupnim informacijama, obični i nijedan od pronađenih nije posebno pravljen za neku specijalnu bravu.

  Mašina za mljevenje mesa

  U vikendici klana Velje Nevolje pronađena je mašina za mlevenje mesa, sakrivena u tajnoj sobi, a ona je poslata na vještačenje bioloških tragova kako bi se utvrdilo da li je korišćena nakon likvidacija žrtava. Mašina je pronađena u skrivenoj prostoriji objekta u Ritopeku (u kojoj je pronađen i arsenal oružja) za koji se sumnja da je Belivukova grupa koristila za likvidacije i druga krivična djela.

 • Djelići kostiju

  Tokom pretrage placa na kom se nalazi “kuća strave” u Ritopeku, pored poljskog WC-a otkrivena je svježe raskopana zemlja, u kojoj su nađeni djelići kostiju. Sumnja se da su Veljko Belivuk i ekipa tu zakopavali izdrobljene kosti koje nije mogla da samelje mašina za mljevenje mesa. Dijelovi kostiju su poslati na vještačenje, kako bi se utvrdilo kome pripadaju.

  Krvavi kombinezoni

  Krajem aprila, krvavi kombinezoni pronađeni su u tajnom bunkeru u “štek” kući u Ritopeku, gdje se sumnja da su žrtve samljevene u mašinama za mljevenje mesa. U bunkeru su nađeni i čekići kojima su drobljene lobanje i krupnije kosti, koje su potom najverovatnije zakopavane u zemlju pored poljskog WC-a. Sumnja se da su Belivuk i ekipa, dok se komadali leševe koristili gumene kombinezone i čizme, a po podu i zidovi bunkeru bili su zalijepljeni najloni, kako bi kasnije lakše sakrili tragove.

 • Ženska garderoba

  U kući, za koju se sumnja da je služila za izvršavanje najbrutalnijih zločina,  pronađena je i ženska garderoba. Tokom detaljnog pregleda kuće, u potkrovlju zatečena je i jedna kesa na kojoj je bilo tragova krvi. U toj kesi, otkriven je šal sa obilježjima Crvene zvezde, crna suknja, gornji i donji dio ženske pidžame.

  Skrivena prostorija sa arsenalom oružja

  Tokom posljednjeg pretresa kuće u Ritopeku, u tajnom bunkeru zajedno sa mašinom za mlevenje mesa, prije nekoliko dana pronađen je i čitav arsenal različitig vrsta oružja, a među njima i puška “hekler i koh G3”. U bunkeru je nađeno još nekoliko sofisticiranih snajperskih pušaka, sa veoma skupim i preciznim optičkim nišanima, koji su očigledno bili namijenjeni za likvidaciju dobro čuvanih i obezbjeđenih ličnosti. Također, otkriven je i puškomitraljez “broving”, koji služi na neutralisanje pješadije, lako oklopnih vozila, ali i za obaranje helikoptera i aviona u niskom letu.

 • Podsjetimo, istraga protiv Velje Nevolje i još 23 pripadnika grupe je u ovom trenutku negdje na polovini, a rok za njeno okončanje je šest mjeseci. Do sada je saslušano oko 50 osoba, među kojima su i pojedini državni i policijski funkcioneri. U narednom periodu očekuju se rezultati brojnih vještačenja. U najboljem slučaju, optužnica bi mogla da bude podignuta u avgustu, a eventualno suđenje da krene tek na jesen. Prije nekoliko dana, uhapšenim članovima ove kriminalne grupe produžen je pritvor za još tri mjeseca.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje