Srijeda, 28. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Marko iz Novog Sada je čudo od djeteta: Sa dvije godine je znao čitati, a danas sa 7 godina komponuje

Preuzmite sliku

Marko Živković (7) iz Novog Sada počeo je da komponuje sa 3 godine, a sa 4 je postao najmlađi učenik muzičke škole Isidor Bajić u istoriji te ustanove

Dječak Marko Živković iz Novog Sada naučio je da čita i piše u drugoj godini, a na geografskoj karti se još tada snalazio mnogo bolje od većine osnovaca. Marko sada ima 7 godina, nova interesovanja i nove talente, među kojima je i dar za muziku zahvaljujući kojem je ovaj mali genijalac sa 3 godine počeo da komponuje. Priča o malom genijalcu objavljena je u emisiji “Kvadratura kruga” koja se emituje na RTS.

Prije pet godina, kada je imao samo dvije, ovaj neodoljivi dječak pred kamerama RTS čitao je na ćirilici ispisane rečenice sa table u Dunavskom parku u Novom Sadu, bez ijedne greške. Pokazivao je Marko i gde se nalazi Japan i ispravio svoju mamu koja mu je rekla da se ova država nalazi u Evropi.

– Ne. Nego je u Aziji – objasnio je mališan.

Nije pogriješio ni kada ga je mama pitala gdje se nalaze Rusija, Švedska, Egipat, Meksiko, Indija, kao i Atlantski, Indijski okean… Kao dvogodišnjak, Marko je mapu sveta držao na dlanu, što mnogi osnovci ni kada završe osnovnu školu ne uspijevaju.

Sa 22 mjeseca, Marko je počeo da prepoznaje slova i riječi.

Njegova majka Ksenija Živković ispričala je da je sve krenulo kroz igru. Kada je dječak propričao, roditelji su shvatili da zna i da čita.

Ubrzo je sam pokazao sam interesovanje i za latinična slova, pa ih je ubrzo i sam prepoznavao. Roditelji kažu da ga nisu forsirali, već je sam to želio.

Radmilo Mulić, knjižar iz jedne novosadske knjižare gdje je Marko prvi put došao s ocem kada je imao manje od dvije godine, kaže da je najprije mislio da je dijete došlo da bi se igralo na toboganu ispred prodavnice knjiga.

– Kada sam ga pitao da li je došao zbog tobogana, on je rekao: “Idem da čitam”. Sve što je vidjeo, on je počeo da čita i izgovara svojim bebećim glasom, jer Marko je u tom trenutku beba – prisjetio se knjižar.

Marko je sa dvije godine znao i engleske riječi. Znao je kako se na engleskom kaže bijeli luk, gljiva, mrkva, slon… Zna i brojeve i slova. I to na srpskom i na engleskom. A zna i da broji unazad. Zna i da se Srbija nalazi u Evropi, Japan u Aziji, Egipat u Africi.

Najmlađi đak u historiji muzičke škole

Danas ovaj mališan ima 7 godina, đak je prvak i učenik muzičke škole Isidor Bajić u Novom Sadu u koju je primljen kao najmlađi đak u historiji te škole.

Klavir je počeo da uči sa 4 godine, a kako je sam ispričao, sa 3 je već počeo sam da komponuje.

– Najveće iznenađenje je bilo to što je Marko poznavao teoriju muzike bolje od 99 odsto učenika koji završe nižu muzičku školu. Kada sam ga pitala kako je moguće da tako dobro zna teoriju, koja je vrlo apstraktna, rekao mi je: “Počeo sam da čitam sa 2 godine, a da komponujem sa 3. Mene je ta muzika vukla, ja sam želio da naučim i teoriju. Tata mi je pronašao na internetu teoriju Marka Tajčevića, ja sam je pročitao i naučio” – priča Markova profesorka klavira, Milena Apić.

Znanje koje je stekao iz teorije muzike, dječak je počeo da primjenjuje na časovima klavira.

Na pitanje čije kompozicije danas najviše voli da svira, dječak odgovara:

– Najviše volim od Roberta Šumana “Djeda Mraza” i od… mene! – iskren je Marko koji otkriva pred kamerama da i sam ima svoje kompozicije.

– Najprije je to bilo “pling – plong”, a sad sam usavršio svoje komponovanje – kaže dječačić, dodajući da mu ideje daje “njegov mozak”.

I poslije 5 godina posjećuje čika Radmila i knjižaru

Marko i dalje, poslije 5 godina, svraća kod čika Radmila, u istu knjižaru.

– Ponovo čitam neke romane, i čitam neke knjige na preskok. Romani su jako smiješni. To su sve romani od jednog britanskog pisca – objašnjava Marko koji se prošle godine upisao prvi razred.

Kaže da je “među prvima” u razredu, ali da ga škola ne iscrpljuje.

– Ne, ne, ne, ne, ne. Škola je za mene raj – jasan je ovaj prvak, genijalac i budući maestro. (RTS)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje