Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Makedonska Vlada od 1. januara bez plastičnih proizvoda

Preuzmite sliku

Ministarstva i druge institucije će plastične flaše zamijeniti staklenim, a plastični pribor u potpunosti izbaciti.

Vlada Sjeverne Makedonije i državne institucije od 1. januara 2020. neće nabavljati plastične proizvode i ambalažu za jednokratnu upotrebu, najavio je ministar za životnu sredinu Naser Nuredini, prenosi Beta.

To, kako je rekao, znači da će ministarstva i druge institucije u slijedećim javnim nabavkalma plastične flaše zamijeniti staklenim, dok se plastične čaše, slamke i drugi plastični pribor za jednokratnu upotrebu više neće nabavljati, dok će se, na primjer, šećer nabavljati u “rinfuzi”.

Nuredini je najavio i da će za oko godinu dana najlonske kese za kupovinu biti izbačene iz upotrebe, a biorazgradive kese će se naplaćivati po 16 eurocenti (oko 10 denara).

U trgovinu sa platnenim torbama

To je, kako su prenijeli lokalni mediji, predviđeno prijedlogom zakona za upravljanje pakovanjima i otpadom prema kojem bi ta odredba stupila na snagu 1. januara 2021.

Ministar ekologije Sjeverne Makedonije očekuje da se pokrene svijest među građanima da u trgovinu nose platnene torbe, čime će se postepeno smanjiti, a zatim izbaciti upotreba plastičnih kesa.

Nuredini je rekao da su sve kompanije pozitivno prihvatile tu inicijativu i izrazio nadu da će je prihvatiti građani i tako doprinijeti čuvanju životne sredine. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,