Subota, 24. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Makedonija spremna da prihvati geografsku odrednicu u imenu

Preuzmite sliku

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je da je Makedonija spremna da prihvati geografsku odrednicu u imenu države.

Zaev je rekao da je Vlada Makedonije odlučila da auto put od sjeverne do južne granice “Aleksandar Makedonski” promijeni ime u “Prijateljstvo”, kao i da skopski aerodrom promijeni dosadašnje ime “Aleksandar Veliki” u Međunarodni aerodrom “Skoplje”.

“Mi smo spremni za geografsku odrednicu”, rekao je premijer Makedonije na konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU Samjuelom Žbogarom, koji mu je uručio Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Zaev je rekao da on sada više neće govoriti o sporu s Grčkom, jer se radi o suštinskom i osjetljivom pitanju i da zadržava dozu obazrivosti pošto želi da pregovarački proces s Grčkom u sporu oko imena Makedonije uspije.

Promjene imena auto puta i aerodroma je bilo obećanje koje je Zaev dao premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu prilikom njihovog januarskog sastanka u Davosu, gdje su razgovarali o mogućnostima rješavanja dvoipodecenijskog spora koji opterećuje odnose dvije zemlje.

Ministar vanjskih poslova Grčke Nikos Kocijas prethodno je rekao u intervjuu za Euronews da grčka strana još čeka da Skoplje konačno javno predloži šta će biti dodato nazivu Makedonije i da to objasni narodu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,