Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Luksuzne zgrade Dejana Stankovića u centru Beograda: 5.000 nelegalnih kvadrata!

Preuzmite sliku

Tri zgrade u centru Beograda koje je gradila firma nekadašnjeg srbijanskog fudbalera Dejana Stankovića i Dragana Ruvarca prostiru se na ukupno 5.200 kvadratnih metara više nego što je predviđeno građevinskom dozvolom.

Portal Nova.rs donosi fotografije nelegalnih gradnji, o čijoj realizaciji odbijaju da pričaju i Stankovićeva firma Stefial ali i beogradski Sekretarijat za poslove ozakonjenja, piše BIRN.

Kako piše BIRN, firma Stefial, poznatog bivšeg fudbalera Dejana Stankovića i Dragana Ruvarca, dobila je dozvolu za rušenje u martu 2019. godine, a svega godinu dana kasnije, završena je gradnja kompleksa koji su činile dvije gotovo identične zgrade podignute jedna do druge, u Kursulinoj ulici i u susjednoj Baba Višnjinoj.

  • Ove dvije zgrade zajedno imaju 3.500m² više nego što je to dozvoljeno građevinskim dozvolama.

    Obje zgrade su ozakonjene iako Zakon decidno propisuje da mogu da budu ozakonjeni samo objekti koji su bili konstruktivno završeni, odnosno „pod krovom“, u trenutku stupanja ovog zakona na snagu u novembru 2015. i koji se vide na satelitskom snimku Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) iz tog perioda.

  • Istraživanje BIRN-a pokazuje da ovo nisu jedina sporna ozakonjenja odobrena firmi Stefial. Zgrada koju je ova kompanija prethodno sazidala na Dorćolu, sa neto 1.700m² više nego što je predviđeno građevinskom dozvolom, ozakonjena je iako nije bila završena u novembru 2015.

  • Ove tri zgrade Stankovićeve firme Stefial našle su se u BIRN-ovoj bazi divlje gradnje koja broji više od 300 objekata sa oko pola miliona kvadrata ozakonjenih bez jasnog zakonskog osnova. Iz ove kompanije, kao ni iz beogradskog Sekretarijata za poslove ozakonjenja nisu odgovorili na pitanja BIRN-a o izgradnji i ozakonjenjima ovih objekata. (Foto: Nova.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje