Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Lokalni izbori u Herceg Novom: Demokrate tvrde da su osvojile najviše glasova

Preuzmite sliku

Na 76 posto obrađanih glasova, prema projekciji koalicije “Ni lijevo, ni desno – pravac Novi”, predvođenom demokratama, ova lista je osvojila nešto više od 28 posto glasova. Koalicija “Evropski tim za Herceg Novi”, prema tim podacima, osvojio je 21 posto, “Za budućnost Herceg Novog” – 19 posto, Novska lista 19 , URA – 7 posto i Prava – 4 posto.

To znači da na obrađenih 76 posto glasova i projekcije Demokrata koalicija “Ni lijevo, ni desno, pravac Novi” će imati 10 odbornika, koalicija “Evropski tim za HN” – 8, Novska lista i koalicija oko Demokratskog fronta po sedam, URA dva i koalicija oko Prave jedan.

„Ubjedljivo smo najjača lista i mogu da proglasim pobjedu partija na vlasti u proporciji 80 naspram 20 posto, za razliku od mog prethodnog obraćanja“, kazala je Tamara Vujović iz ove koalicije.

Iz Opštinske izborne komisije su kazali da je do 19.30 sati na biralista izašlo 64,77 posto glasača, odnosno 16.575 građana.

Demokratska Crna Gora saopštila je da je do 20 sati izlaznost 66,37 posto ili 16.984 birača.

Izlaznost na lokalnim izborima 2017. godine do 20 sati iznosila je 66,95 posto ili 16.689 birača.

Predsjednica OIK-a Mirjana Ivanović je kazala da do 19.30 sati nije bilo prijavljenih nepravilnosti na biračkim mjestima i da je izborni dan protekao mirno.

Preliminarni rezultati lokalnih izbora biće objavljeni najkasnije sutra oko 13 ili 14 sati u skladu sa rokom definisanim Zakonom o izboru odbornika i poslanika, kazala je Mirjana Ivanović za TV Vijesti.

Ulica u kojoj se nalaze gotovo svi izborni štabovi zatvorena je za saobraćaj.

 • Za saobraćaj je, iz bezbjednosnih razloga, zatvoren i centar grada.

  Kako javlja Nova.rs, u Herceg Novom više ljudi je u kafićima nego ispred stranačkih prostorija partija koji učestvuju na izborima. U gradu se na ulicama, na pojedinim mjestima, mogu vidjeti srpske zastave. Ispred prostorija stranke Prave Crne Gore čuje se muzika i pjesma „Ne damo svetinje“. Pored pjesme, ispred središta stranke, odjekuju i parole protiv Mila Đukanovića. Skandira se „Lopove“.

  Građani su glasali na 51 biračkom mjestu, koja su otvorena jutros u sedam sati i zatvorena su u 20 sati.

  Pravo glasa na izborima, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, imalo je 25.590 birača, koji su glasali za 35 odbornika lokalnog parlamenta.

  Građani su birali između pet koalicija i jednog građanskog pokreta.

  Izborna lista „Novska lista – Naš grad, naš brod“, bila je prva na glasačkom listiću.

  Na drugom mjestu liste je koalicija „Evropski tim za Herceg Novi“, a na trećem „Pravi Novi, sloboda je u našim rukama“.

  Koalicija „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ je na četvrtom mjestu, „Stevan Katić – Ni lijevo, ni desno. Pravac Novi“ na petom, a koalicija „Dr Dritan Abazović – Crno na bijelo – Može bokeški“ na šestom. (Nova.rs)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje