Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ljubljana: Hiljade ljudi protiv političke mržnje prema izbjeglicama

Preuzmite sliku

Nekoliko hiljada ljudi, uglavnom mladih, protestovalo je jučer u Ljubljani protiv “politike mržnje”, kako su nazvali oštru retoriku nekih stranaka koja je eskalirala pred parlamentarne izbore u nedjelju.

Posmatrači ocjenjuju da se na Trgu republike, pred zgradom parlamenta, okupilo nekoliko hiljada ljudi.

Protest su organizirale nevladine udruge i pojedinci okupljeni u “Koaliciji bez straha”.

Upozorili su na govor mržnje protiv migranata i na netolerantne izjave javnih osoba i političara protiv istospolnih parova i gay osoba te najava nekih političara da će nakon dolaska na vlast ukinuti budžetsko finansiranje nevladinih organizacija.

Preko Facebooka bio je u isto vrijeme i na istom mjestu najavljen protuskup “Obranimo Sloveniju” koji je podržalo udruženje bliska desnom centru, ali se pojavilo samo nekoliko osoba koje su nosile nacionalne zastave. Incidenata nije bilo.

Iako u “Koaliciji bez straha” kažu da je skup nepolitički i upozorenje svim političkim faktorima, vjeruje se kako su njihove poruke uglavnom bile usmjerene na političare iz Slovenske demokratske stranke (SDS) i njezina čelnika Janeza Janšu koji bi po anketama mogao osvojiti relativnu većinu na izborima, prenosi Fena.

Slovenski analitičari primijećuju da se Janšina izborna kampanja u velikoj mjeri služi porukama protiv migranata i izbjeglica iako je migracija danas minimalan problem u odnosu na krizu 2015/2016., kada je kroz Sloveniju prema srednjoj Europi dnevno prolazilo i po desetak hiljada ljudi. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,