Četvrtak, 9. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ljekar iz Hrvatske: Pitamo ljude koji idu na respirator zašto se nisu vakcinisali, nemaju odgovor…

Preuzmite sliku

Već danima raste broj novozaraženih u Hrvatskoj, a posljedica toga je i sve veća popunjenost bolničkih kreveta.

U gradovima se otvaraju novi covid-odjeli, između ostalog i u splitskoj bolnici gdje su u posljednja 24 sata umrle dvije osobe.

“Pitaju nas ‘zašto, kolega doktore, zašto, profesore’, a nisu se vakcinisali”

Glavna sestra KBC-a Split komentirala je borbu medicinskog osoblja s virusom.

“Umorili su se, naravno da jesu, ali nema stajanja, svaki novi bolesnik je novi izazov, traži maksimalnu skrb i psihički to nije lako”, govori za HRT Ivanka Ercegović, mag. med. techn., glavna sestra KBC-a Split.

Još im je teže otkako je vakcina svima dostupna, a među Dalmatincima postoji otpor.

“Prije nego što ih stavimo na mehaničku ventilaciju, na pitanje ‘zašto, kolega doktore, zašto, profesore’, jer ima i sveučilišnih profesora koji se nisu vakcinisali, jednostavno nema suvislog odgovora”, razočaran je doc. dr. sc. Božidar Duplančić, dr. med. iz Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

“Već sada nam je velik broj respiratora zauzet, ne znam šta će biti ako se nastavi ovako”

Zaraza bukti. U ovom trenutku je u Splitsko-dalmatinskoj županiji 337 novooboljelih, 106 na bolničkom liječenju.

Dnevno je na hitnom prijamu devedesetak pacijenata, a mnogi u bolnici i ostanu.

“Ali zaista devedeset posto je nevakcinisanih. Mali postotak oboljelih vakcinisani su pacijenti s komorbiditetima”, kaže prof. prim. dr. sc. Ivo Ivić, dr. med., predstojnik Klinike za infektologiju KBC-a Split.

Do sada se splitskoj bolnici liječilo 5000 covid-bolesnika, a na respiratoru ih je završilo više od 500. Sve više mlađih obolijeva, najmlađem je tek godina dana. Popunjeno je osamdeset posto predviđenog covid-odjela.

“Kako raste broj tako raste i broj kreveta, mi ćemo se po potrebi širiti, ali će zato patiti drugi odjeli, no kreveta će uvijek biti”, poručuje Ivić. Smatra da bismo, ako bismo se vakcinisali u dvadesetak dana, mogli imati mirniju zimu, a “ovako ćemo se morati boriti”.

“Već sada nam je velik broj respiratora zauzet, ne znam što će biti ako se nastavi ovako”, dodaje Duplančić.

“Nemojte filozofirati i praviti se pametni. Da ste pametni, vakcinisali biste se svi”

Nadu ipak ulijevaju posljednje scene. Uprkos produženom vikendu, bio je red pred splitskim nastavnim Zavodom za javno zdravstvo. U dva dana vakcinisalo se 300 građana, a to mogu i danas do podneva.

Poruka onih koji spašavaju živote je jasna.

“Ponovio bih kao neko ko nema dionice niti jedne farmaceutske kompanije koja proizvodi vakcine – nemojte filozofirati, nemojte se praviti previše pametni. Jer da ste pametni, vakcinisali biste se svi”, poručuje Božidar Duplančić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,