Nedjelja, 29. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Lijep gest grada Rijeke: Nećemo pucati tradicionalni vatromet da ne bi stresirali životinje

Preuzmite sliku

Poznato je da buka od petardi i vatrometa, koji tradicionalno prate novogodišnja slavlja, kod brojnih kućnih ljubimaca izazivaju golemi strah i stres.

Grad Rijeka ove je godine odustao od novogodišnjeg vatrometa koji je do sada bio dio organiziranog dočeka u središtu grada, javlja Novi list.

Kako kažu iz Grada, ovakvu odluku donijeli su kako bi zaštitili i životinje i okoliš. Uz to, dio sredstava koje je Grad Rijeka osigurao za vatromet bit će preusmjeren udruženjima koja brinu o životinjama.

Inače, Prijatelji životinja poslali su nedavno apel ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, tražeći pojačane policijske kontrole zabrane prodaje i korištenja petardi i eksplozivnih redenika (žabica) tokom decembra i početkom januara.

Upozorili su na i dalje prisutan problem protuzakonite upotrebe zabranjene vrste pirotehnike i nakon što je početkom prošle godine na snagu stupila potpuna zabrana nabavke i upotrebe petardi iz kategorija F2 i F3. Ove je godine taj problem počeo i ranije nego inače zbog Svjetskog prvenstva u nogometu, upozorili su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,