Srijeda, 30. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Legija traži novo suđenje: Nisam ubio Đinđića

Preuzmite sliku

Odbrana osuđenih trenutno prikuplja dokaze nakon čega će službeni zahtjev za obnovu procesa uputiti Specijalnom sudu

Osuđeni za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović Zveki, zatražit će novo suđenje na temelju novih prikupljenih dokaza, kojima će, kako kažu, dokazati da nemaju nikakve veze sa atentatom, piše ALO! koji je te informacije dobio od svojih izvora u pravosuđu.

Legija i Zveki došli su do novih podataka i svjedoka, koji će oboriti ranije presude, kako kaže sugovornik.

Potvrdio je to i Jovanovićev odvjetnik Gradimir Nalić koji naglašava kako su prikupili ključne dokaze koji su dosada bili namjerno skriveni.

“Analizom dokaza saznali smo da su postojali svjedoci koje namjerno nisu saslušali, ili su ispitani samo u policiji, a i neke su činjenice sakrili, gurnuli pod tepih. Prikupili smo činjenice koje pokazuju i dokazuju da je Đinđićevo ubistvo planirano puno ranije i da se suđenje vježbalo na grupi Željka Maksimovića Make, kojem se sudilo za ubistvo policijskog generala Boška Buhe. Upozorili su tada da se sprema likvidacija najviših državnih dužnosnika, kao i premijera, ali niko nije ništa poduzeo”, kaže odvjetnik Nalić.

Naglašava da su se na suđenju Đinđiću izmijenili sudionici, no u postupku je ostao isti čak i istražni sudac.  “Indikativno je da su isti ljudi, istražni sudac i policajci, radili na oba slučaja. Najprije su Makinu grupu proglasili kriminalnom organizacijom, a nakon što nisu uspjeli s njima, ista kaznena prijava napisana je i za Đinđićevo ubistvo. Samo je umjesto Makine organizacije, izmišljen zemunski klan, kojeg su proglasili kriminalnom organizacijom koja je ubila premijera”, naglašava advokat Nalić i objašnjava gdje se skrivaju mogući razlozi ovog ubistva.  “Političke motive ubojstva treba potražiti u Đinđićevom osiguranju”, kaže Nalić.

Po njegovim riječima zakon ne poznaje termin političke pozadine, no dodaje da može biti riječ i o nekom drugom način sudjelovanja.

“Ako se otkrije, može ih se optužiti za poticanje ili neki drugi način pomoći izvršiteljima”, objašnjava.

Nalić tako naglašava da Đinđićeve ubice nisu osuđene i da su na zatvorsku kaznu osuđeni nevini ljudi.  “Moj klijent Zvezdan Jovanović nije ubio Đinđića. Ako se suđenje ponovi, ponovno će se suditi i svim ostalima. Uvjeren sam da bi na novom suđenju svi oni mogli biti oslobođeni”, kaže.

Dodaje i da obrana osuđenih trenutno prikuplja dokaze nakon čega će službeni zahtjev za obnovu procesa uputiti Specijalnom sudu u Beogradu.  U žalbi se detaljno obrazlažu iskazi desetorice svjedoka koji su izjavili kako su čuli tri pucnja, a postavlja se pitanje na koji način objasniti veliku razliku u povredama koje su zadobili Đinđić i njegov tjelohranitelj Milan Veruović ako su pucnji ispaljeni sa istog mjesta.

Odbrana je tada navela “da su ubijena dva ključna svjedoka” Dušan Spasojević i Mile Luković, šefovi zemunskog klana, koji bi oborili službenu verziju ubistva. (Express.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje