Petak, 25. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Lažni veterinari uzeli ženi novac od prodaje janjadi

Preuzmite sliku

U Lovincu je 68-godišnjakinja ostala bez novca od prodaje janjadi nakon što su joj u ponedjeljak pokrala dva nepoznata muškarca s higijenskim maskama preko lica koji su se predstavili kao veterinari i ponudili joj pomoć oko provjere valjanosti novca, saopćila je policija.

Ženi su rekli da imaju saznanja da je novac koji je dobila od prodaje janjaca krivotvoren te su joj novac uzeli uz obrazloženje da ga idu pregledati u automobil, ali su se potom “udaljili u nepoznatom smjeru”, kaže policija koja traga za prevarantima, prenosi Hina.

Protiv počinitelja će biti podnijeta krivična prijava nadležnom državnom tužilaštvu, međutim u policiji istovremeno ponovno podsjećaju da ovakve prijevare nisu rijetke.

“Mnoga krivična djela protiv imovine počinjena su tako da se počinitelj lažno predstavio kao inkasator, poštar, trgovac i slično. U pravilu oštećeni takve osobe puštaju u stan ili porodičnu kuću, ne provjeravaju o kome se radi, često takve osobe ostavljaju bez nadzora te im na taj način omogućuju da počine kaznena djela”, piše u policijskom saopćenju.

Stoga savjetuju da ljudi ne puštaju nepoznate osobe u svoje domove bez da ne utvrde o kome se radi, odakle dolazi i što hoće te da od posjetitelja koje se predstave kao službene osobe zatraže i službenu iskaznicu.

Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznatog prevaranta, njegovom titulom i slično, ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili malaksalosti niti na ponudu knjiga, posteljine i druge robe te prosjačenje, samo su neki od savjeta građanima za zaštitu od prevaranata.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,