Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kurti: Ne postoje srpske opštine na Kosovu, dogovor je prekršio Vučić

Preuzmite sliku

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je danas da na Kosovu ne postoje srpske opštine i da je dogovor o formiranju Asocijacije srpskih opština prekršio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Postoje opštine gdje su Srbi većinsko stanovništvo, ali nema ni albanskih, ni srpskih, ni turskih opština. Opštine su opštine građana. Znači, opštine nemaju nacionalnu pripadnost”, rekao je novinarima u Prištini premijer Kosova Albin Kurti, prenosi Radio Kim.

Dodao je da Ustav Republike Kosovo ne dozvoljava asocijaciju po etničkoj osnovi.

“Možete imati asocijaciju opština ili raznih drugih organizacija samo po drugoj osnovi, bilo to ekonomska, privredna, socijalna, što se tiče zdravlja ili obrazovanja, ali ne po etničkoj osnovi. Onih 33 sporazuma koji su bili potpisani u Briselu prije nego što sam ja došao na vlast, bili su raspoređeni po horizontalnoj ravni, nemaju hijerarhiju. Ne možeš reći da je ovaj sporazum važniji od drugih. Svi ti sporazumi su jednaki i oni će biti tretirani u našim pregovorima koji u osnovi imaju ovaj posljednji prijedlog Evropske unije koji je dobio podršku, pogotovo od Francuske, Nemačke i SAD. Znači, svi oni pređašnji sporazumi su unutar tog prijedloga. Ne možeš ti sad uzimati jedan svoj sporazum i kazati da je to jedini sporazum koji je važan. Ima tu 33 sporazuma”, naveo je on.

Kosovski premijer je dodao da će “kad dođe vrijeme”i na osnovu ovog predloga iz Evropske unije, “razmotriti sve te sporazume”.

“Nema jednog sporazuma koji može da bude preduslov i nema tog sporazuma koji može da uđe u centar budućeg dogovora. Potpuna normalizacija odnosa između Kosova i Srbije mora da ima u centru međusobno priznanje”, smatra on.

Prema Kurtijevom mišljenju, predsjednik Srbije je “prekršio njegov najdraži sporazum”.

“Nemojte zaboraviti da je 10. decembra prošle godine taj dogovor o Asocijaciji opština potpisan 19. aprila 2013. godine od strane bivših premijera Hašima Tačija i Ivice Dačića, prekršio sam predsjednik Srbije kada je uputio pismo u pet država EU koje ne priznaju Kosovo. Predsjednik Srbije je potpisao pismo protiv aplikacije Kosova za članstvo u Evropskoj uniji. On je time prekršio svoj najdraži sporazum jer u tački 14 tog sporazuma stoji da Kosovo i Srbija neće praviti nikakve prepreke jedni drugima što se tiče puta ka evropskim integracijama”, kazao je Kurti. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje