Petak, 3. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Krizni štab Srbije: Covid propusnice za ugostiteljske objekte od 20 sati

Preuzmite sliku

Krizni štab Vlade Srbije za borbu protiv pandemije korona virusa odlučio je da će COVID propusnice za ulazak u ugostiteljske objekte biti obavezne od 20 sati, umjesto od 22 sata kako je do sada bio slučaj.

Ova mjera stupa na snagu u ponedjeljak, 8. novembra, i proširena je i na kladionice, kockarnice i slot klubove.

“Uvođenje COVID propusnica na onim mjestima gdje se najviše prenosi virus i gdje se okupljaju mlađe osobe, iako je ograničena, imala je efekta na povećanje učestalosti vakcinacije prvom dozom i u skladu sa tim odlučili smo da proširimo ovaj vremenski period za ugostiteljske objekte od 20 sati”, izjavila je 4. novembra poslije sednice Kriznog štaba ministrica za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Darija Kisić Tepavčević.

Validna COVID propusnica podrazumijeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam mjeseci.

Također, priznaje se i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam mjeseci. COVID propusnica je validna i ukoliko građanin poseduje pozitivan test na antitijela (IgG), ne stariji od tri mjeseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

“Epidemiološka situacija je u ovom momentu prilično nepovoljna, između 50 i 60 naših sugrađana svakog dana izgubi život”, rekla je Kisić Tepavčević poslije sjednice Kriznog štaba i apelovala na mlade da se vakcinišu.

“U ovom momentu je 56 posto punoletnih vakcinisano, ali u uzrastu od 18 do 30 godine, tek svaki četvrti je vakcinisan”, rekla je ona.

Kisić Tepavčević je najavila da će u narednom periodu biti povećane kontrole u gradskom prevozu, jer tu većina ljudi ne nosi maske, koje su obavezne u zatvorenom, kao i otovorenom prostoru kada je nemoguće držati distancu.

Kada je riječ o ljekarima koji savjetuju i prepisuju Ivermektin, ona je ponovila da taj lijek nije za ljudsku upotrebu i da će Ministarstvo zdravlja “sve uraditi da ti ljekari izgube licencu”.

Produžen jesenji raspust

Krizni štab odlučio je i da jesenji raspust za učenike osnovnih i srednjih škola bude produžen i da će početi u ponedjeljak, 8. novembra i trajati do petka, 12. novembra.

Prvi radni dan za učenike biće ponedjeljak, 15. novembar.

Ministar prosvjete Branko Ružić izjavio je 4. novembra za televiziju K1 da je u ovom trenutku zaraženo približno 5.000 đaka, što je manje od jedan posto, kao i 1,3 posto nastavnog i vannastavnog kadra.

On je, međutim, upozorio na to ima sve više prijema kod pedijatara, kao i da su zabilježena tri smrtna slučaja kod tinejdžera, što je alarm koji treba da ukaže na neophodnost vakcinacije.

Na pitanje da li se razmišlja o tome da COVID propusnice budu obavezne za nastavno osoblje, Ružić je rekao da takva mjera “u ovom momentu nije moguća”.

U Srbiji su 4. novembra od posljedica infekcije korona virusom preminule 64 osobe, čime je ukupan broj umrlih od početka epidemije povećan na 10.203. (RSE)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje