Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Krhki mir na Balkanu: Srbija šalje vojsku na Kosovo?

Preuzmite sliku

Koliko je krhki mir na Balkanu pokazuju nove iskre između Srbije i Kosova. Sve je počelo najavom s Kosova kako će 14. decembra u parlamentu glasati o vojsci Kosova.

Tačnije, Kadri Veselji na svom je profilu na Facebooku napisao: “14. decembra službeno ćemo imati kosovsku vojsku. Ovo je datum kada ćemo u kosovskom parlamentu glasati za transformaciju KBS u vojsku. Sretno i čestitke svima od nas”.

Na reakcije iz Srbije nije se dugo čekalo, pa je tako prva reagirala premijerka Ana Brnabić, koja nije skrivala da je jedna od opcija o kojima Srbija razmatra i slanje svoje vojske na Kosovo, piše Express.hr.

“Nadam se da nikada nećemo morati upotrijebiti svoju vojsku, ali, nažalost, mislim da je to u ovom trenutku jedna od opcija na stolu, jer ne možemo gledati novo etničko čišćenje i nove oluje iako (premijer Albanije) Edi Rama na njih poziva”, rekla je Brnabić.

Prilično dramatično se oglasio i predsjednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da ne vjeruje da će doći do rata i to nakon što je dobar dio uglednih europskih medija objavilo bi Balkan opet mogao ući u oružani sukob.

“Ne volim tu riječ ni koristiti, čini mi se da ljudi u Prištini danas ne razumiju razmjere katastrofe koje mogu izazvati i molim ih da to pokušaju shvatiti. Kada imate ovako nepredvidljivog protivnika, onda ovo svakako jest problem”, rekao je Vučić.

Naime, Srbija tvrdi kako će se kosovska vojska koristiti za protjerivanje srpske manjine sa Kosova, a vojska bi trebala imati 4.000 pripadnika. Ono što Evropsku uniju smiruje je činjenica da će se Srbija teško usuditi poslati svoju vojsku na Kosovu prije svega radi planova Srbije o pristupanju Evropskoj uniji.

Najave Ane Brnabić stoga tumače kao pokušaje da se osvoji pokoji pozitivan bod i dobije naklonost nacionalista u Srbiji.

No, kosovski premijer Ramush Haradinaj tvrdi kako Kosovo svoju vojsku formira “za Afganistan i Irak” i “da bi pomogli drugim zemljama“ te ističe da nije prijetnja kosovskim Srbima koje poziva da se pridruže budućoj armiji.

Haradinaj je ocijenio da su navodi kako Kosovo “formira vojsku za sjever”, većinski naseljen Srbima, “čista laž“ te naglašava da “neće biti rata”, prenosi portal Kossev.

Na izjavu Haradinaja uzvratio je ministar obrane Aleksandar Vulin ironičnom ocijenom kako su “Albanci sa Kosova već i u Iraku i Afganistanu i Siriji i svugdje gdje su teroristi Al Qaede i i Islamske države”.

“Ako Haradinaj želi slati Albance sa Kosova i Metohije u Irak i Afganistan, ne treba za to pokušavati napraviti vojsku”, rekao je Vulin.

U jeku prijepora Beograda i Prištine iz Bruxellesa stiže poruka da je sada “loš trenutak” za preustroj Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) u kosovsku vojsku.

“Takav korak dolazi u pogrešno vrijeme, suprotan je preporukama brojnih NATO saveznika i može imati ozbiljne posljedice po kosovske euroatlantske integracije”, poručio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Naglasio je kako NATO podržava KBS u sadašnjem mandatu i da svaka transformacija mora biti sukladna ustavu Kosova. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,