Nedjelja, 19. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kreće postupak protiv Ane Bučević: “Opasnim savjetima dovodi u pitanje zdravlje ljudi”

Preuzmite sliku

Ministarstvo zdravstva kazneno će prijaviti Anu Bučević zbog nadriliječenja. Splitsku YouTube guruicu danas je na Indexu prozvao psihijatar Herman Vukušić. Pisao je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću zahtijevajući od njega da Anu Bučević kazneno prijavi.

Sami su krivi za svoje stanje

“Po stavovima koje propagira Ana Bučević lako se može zaključiti da su oboljeli sami krivi za svoje stanje, jer ne ‘vibriraju’ na dvoljnom energetskom nivou, a pravi lijek za sve je ‘vortex’, svojevrsno stanje energetske homeostaze u koje vas, naravno, vodi Ana Bučević. Prema njezinoj internetskoj stranici dobio sam dojam da je ‘vortex’ poželjno ostvariti putem motivacijskih krstarenja koja koštaju više od PET/CT pretrage u privatnoj klinici”, napisao je između ostalog dr. Vukušić u svome pismu.

Pismo psihijatra Hermana Vukšića portalu Index.hr

“Ako ministar ne prijavi Anu Bučević, učinit ću to ja preko stručnih tijela Ljekarskog zbora. Na Komoru uopšte ne računam jer se ona umjesto ovakvim slučajevima bavi proglašavanjem ljekara krivim i prije sudskog postupka, što smo vidjeli na slučaju Metković”, rekao je za Index psihijatar Vukušić.

Pismo psihijatra, koji je već zbog sličnih stvari prijavio zastupnika Živog zida Ivana Pernara, glasi:

“Poštovani gospodine ministre,

jučer sam na portalu ‘Index’ pročitao tekst pod naslovom: ‘Savjete Ane Bučević sluša gomila ljudi. Evo zašto je to opasno’.

Vibracijama liječi sve

Ana Bučević inače je po zvanju profesorica kineziologije koja, po svojim vlastitim riječima, već godinama  ‘podiže svijest o djelovanju Zakona privlačenja na život pojedinca, te podsjeća ljude o njihovoj sposobnosti kreiranja vlastitog života’.

U navedenom tekstu navodi se kako Ana Bučević duže vrijeme u javnosti propagira stil života koji može biti opasan za ljudsko zdravlje, posebno u smislu pogoršanja zdravstvenog statusa oboljelih.

Tako, prema Indexu, Ana Bučević ‘svojim sljedbenicima poručuje da im ne trebaju lijekovi da bi se izvukli iz depresije ili da svoje zdravstvene i ostale probleme, uključujući i depresiju, mogu lako riješiti samo ako to na pravi način žele i – vibriraju (štagod da to značilo)’.

Savjeti opasni po tjelesno i duševno zdravlje

Bilo mi je osobno dovoljno svega sat vremena da na YouTube kanalu Ane Bučević pronađem nemali broj zdravstvenih savjeta potencijalno opasnih po ljudsko zdravlje, kako tjelesno, tako i duševno.

Za sada u Hrvatskoj ne postoje zakonski okviri koji sprječavaju da netko zarađuje na muci  onih koji u trenucima krize misle da su im potrebni ‘životni učitelji’, ali sam kao ljekar dužan upozoriti na potencijalno opasne savjete i filozofiju tih ‘učitelja’. Po stavovima koje propagira Ana Bučević lako se može zaključiti da su oboljeli sami krivi za svoje stanje, jer ne ‘vibriraju’ na dovoljnom energetskom nivou, a pravi lijek za sve je ‘vortex’, svojevrsno stanje energetske homeostaze u koje vas, naravno, vodi Ana Bučević. Prema njezinoj internetskoj stranici dobio sam dojam da je ‘vortex’ poželjno ostvariti putem motivacijskih krstarenja koja koštaju više od PET/CT pretrage u privatnoj klinici.

Antimedicinska klima

Poštovani gospodine ministre, dosadašnji nedostatak djelovanja nadležnih institucija po ovakvim slučajevima doveo je do toga da su se u Hrvatsku vratile ospice, te da roditelji odbijaju svoju teško oboljelu djecu podvrgnuti hemoterapiji. Kao što ste vjerovatno primijetili, Zagreb je ovih dana oblijepljen plakatima u čast retrospektive jedne mlade umjetnice koja je podlegla karcinomu dojke jer ga je liječila isključivo promjenom životnih navika i makrobiotikom, suprotno savjetima svojih ordinarijusa. Poštujem njezinu odluku, ali sam siguran da je antimedicinska klima koju stvaraju i slučajevi o kojima pišem doprinijela tome da se ona ‘liječi’ na tako nedostatan način.

Kazneno je prijavite

Temeljem svega navedenog, ovim putem Vas molim da ispred Ministarstva zdravstva učinite sve kako bi se ispitalo javno djelovanje Ane Bunčić sukladno članku 184. Kaznenog zakona, konkretno u onim dijelovima u kojima ona govori o terapiji, liječenju i ljudskom zdravlju, a za što nema potrebnu stručnu spremu.

S poštovanjem,

Herman Vukušić, dr.med.

Predali je MUP-u

“O predstavci dr. Hermana Vukušića koja se odnosi na kazneno djelo nadriliječenja počinjeno od strane Ane Bučević, prof. kineziologije, odgovaramo da će ista biti dostavljena na nadležno postupanje Ministarstvu unutrašnjih poslova, s obzirom na to da se radi o elementima kaznenog djela sukladno odredbama Kaznenog zakona”, poručili su iz Ministarstva zdravstva.

Šest slučajeva u tri godine

U posljednje tri godine Ministarstvo je zbog nadriliječenja reagiralo u samo šest slučajeva nadriliječništva.

“U posljednje tri godine koje se odnose na kazneno djelo nadriliječenja u zdravstvenoj inspekciji zaprimljeno je šest predstavki koje su dostavljene na nadležno postupanje Ministarstvu unutarnjih poslova”, poručili su iz Ministarstva. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,