Srijeda, 7. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kosovski mediji objavili plan: ‘Srbi sa sjevera povezani s Beogradom planiraju napad na KFOR’

Preuzmite sliku

Srbija je kroz svoje strukture planirala eskalaciju bezbjednosne situacije na sjeveru Kosova. U okviru tog plana koji je objavio KosovaPress, je i provokacija napadima eksponenata organizovanog kriminala povezanog sa bezbjednosnim i političkim strukturama u Srbiji na Kosovsku policiju i pripadnike KFOR-a na sjeveru.

Prema planu, pripadnici Euleksa također mogu biti meta napada.

KosovaPres saznaje da je svrha plana eskalacija situacije kroz iscenirane incidente koji bi doveli do otvorenog sukoba između policije i Kfora na jednoj strani i srpsko-ruskih eksponenata na drugoj, gdje se ovi drugi nadaju podršci vojskih elemenata iz Srbije ilegalnim putevima na sjeveru Kosova, prenosi Istraga.

S tim ciljem, kaže se da je Srbija regrutovala grupe mladih na sjeveru, koji bi bili zaduženi za realizaciju tog plana. Oni su dio takozvane kriminalne grupe “Severna brigada”, koja je osumnjičena za umiješanost u mnoge kriminalne radnje, uključujući paljenje automobila Srba sa sjevera te države.

Neki od njenih čelnika imaju lična poznanstva sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poput Vladimira Radivojevića, poznatog po nadimku ‘Mami’ iz Zvečana.

 • Da su Kfor i njegovi pripadnici na meti ovih grupa pokazuje i akcija od 26.08.2022, kada su pratili i fotografisali statične tačke KFOR-a na sjeveru i objavili ih uz koordinate i prema državi kojoj pripadaju.

  KosovaPress saznaje da su osobe spremne za napad na pomenute bezbjednosne institucije:

  Vladimir Radivojević, poznat po nadimku „Mami“. „Mami” ima direktna poznanstva sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Na Raškom sastanku održanom 13.10.2021, poslije govora Vladimira Radivojevića, predsjednik Srbije je zamolio govornike da se predstave, rekavši da ga „znam”, misleći pritome na „Mamija”.

 • Vladimir Radivojević „Mami“ ima mnogo političkih veza i sa raznim kriminalnim grupama na sjeveru zemlje. On je dio navijačke grupe “Delije” iz Zvečana.

  Aleksandar Jevremović iz Leposavića, unuk bivšeg srpskog ministra Gorana Bogdanovića. Zajedno sa članom VBA Markom Vukašinovićem predvodi grupu ljudi u Leposaviću koji se predstavljaju i kao „Civilna odbrana“, dok djeluju iz lokala „Mistik“ u Leposaviću.

  U ove planove uključen je Uglješa Jaredić, bivši komandant Jedinice za brzo reagovanje Kosovske policije za sjever, integrisane u strukture MUP-a, koji je pre mesec dana istupio iz Kosovske policije. Prethodno je takođe bio u sastavu Žandarmerije Srbije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , ,