Subota, 28. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo: Zapaljena dva kamiona na barikadi na mostu kod Dudinog Krša

Preuzmite sliku

Tokom protekle noći nepoznata lica zapalila su dva kamiona na barikadi na mostu na rijeci Ibar, kod mjesta Dudin Krš u opštini Sjeverna Mitrovica, javlja Anadolu Agency (AA).

Barikada na mostu koji spaja grad Mitrovicu sa magistralnim putem Mitrovica – Leposavić postavljena je prije dva dana, zajedno sa barikadom u samom gradu, u Bošnjačkoj Mahali kod Tehničke škole.

 • Uklanjanje barikade u mjestu Rudare, kod Zvečana, na magistralnom putu Mitrovica – Leposavić još nije počelo. Tu barikadu postavljenu prije 20 dana, čuvali su lokalni Srbi.

  Očekuje se danas da lokalni Srbi počnu da uklanjaju kamione i ostalu tešku mašineriju kojima od 10. decembra drže u blokadi puteve na sjeveru Kosova.

  Odluka da se barikade sa puteva uklone donjeta je sinoć nakon razgovora predstavnika kosovskih Srba sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, održanog u Raškoj, srbijanskoj varošici nedaleko od granice sa Kosovom.

  Uslovi za uklanjanje barikada stvoreni su nakon što je Osnovni sud u Prištini juče na zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova, bivšem kosovskom policajcu Dejanu Pantiću zatvorski pritvor zamjenio kućnim iz zdravstvenih razloga i zbog ne postojanja uslova da uživa zakonska prava koja mu kao pritvoreniku pripadaju.

  Pantić je sinoć prebačen u njegovu porodičnu kuću. On se tereti za ugrožavanje ustavnog poretka Kosova i teroristički čin zbog organizovanja napada na službenike Centralne izborne komisije Kosova.

  Kako je izjavio Vučić dobijene su garancije od EU-a i SAD-a da nema nikakvih spiskova Srba i da niko neće biti gonjen zbog organizovanja barikada na putevima.

  Srpski predstavnici su početkom novembra izašli iz svih kosovskih institucija zbog odluke Vlade Kosova o obaveznoj preregstraciji vozila sa starih, koje je izdavala Srbija, na RKS tablice. Ta odluka je odložena na neodređeno zbog velikih tenzija na sjeveru Kosovu i opasnosti od eskalacije situacije.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , , , ,