Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo: Thaci pozvao na političko jedinstvo u procesu dijaloga sa Srbijom

Preuzmite sliku

Kosovu je više nego ikada ranije potrebano političko jedinstvo, posebno povodom dijaloga sa Srbijom, izjavio je predsednik Kosova Hashim Thaci u svom obraćanju javnosti nakon povratka iz Haga, prenosi Anadolu Agency (AA).

Thaci se građanima Kosova obratio putem video poruke u kojoj je kazao da je pred tužiocima Specijalizovanih veća u Hagu završio oko 30 sati suočavanja sa navodima organa gonjenja, kojima je odgovarao na pitanja. Istakao je da u potpunosti poštuje proces rasvetljavanja istine do samog kraja i njegove uloge u oslobodilačkoj borbi za slobodu i nezavisnost.

Kosovski predsednik je napomenuo da iz etičkih razloga i zakonskih ograničenja, ne može da zalazi u konkretne detalje ispitivanja, ali je ponovio da niko ne može ponovo pisati istoriju. Ocenio je da je proces protiv njega još jedan u nizu, tokom 21 godine optužbi, izmišljotina i fabrikacija o Oslobodilačkoj vojsci Kosova i naporima kosovskog naroda za slobodu i državu.

“Ali, ovaj proces će jednom zauvek zapečatiti istorijsku ulogu OVK-a, kao nezamenjivu i neotuđivu ulogu za stečenu slobodu, za sve generacije koje će naslediti Kosovo, kao nezavisnu i demokratsku državu. Taj etnički prezir, maltretiranje Albanaca još u majčinoj utrobi, genocidno ponašanje protiv naroda sa istorijskim pravom na ovu zemlju, represija koja je dostigla vrhunac etničkim čišćenjem, do razmera genocida, biće jedno od najmračniji razdoblja prošlosti, koje nikada više neće moći da se vrati”, kazao je Thaci.

Thaci je rekao i da je imao sreću i čast da je imao ulogu u borbi i na putu prema nezavisnosti i formiranju države Kosovo, te da ne sumnja da mu je dužnost da brani Kosovo i da ne dozvoli da ovaj nepravedni proces ometa velike poslove koji su pred Kosovom.

“Kosovu je danas više nego ikad ranije potreban civilizovan dijalog među političkim snagama, o institucionalnoj stabilnosti, dobrom upravljanju i građanskom i političkom jedinstvu, posebno o dijalogu o konačnom priznanju od strane Srbije i čitavog sveta. Kosovo danas treba da gaji raznolikost mišljenja i da živi u zdravoj debati između Vlade i opozicije”, kazao je Thaci.

Završio je rečima da svi na Kosovu jednoglasno treba da govore svetu i da vode dijalog sa Srbijom uz sjajno jedinstvo koje je postojalo u Rambujeu, Beču i Briselu.

Specijalno tužilaštvo je 24. aprila predalo na potvrđivanje Specijalizovanim većima optužnicu “sa deset tačaka kojima se Hashim Thaci, Kadri Veseli i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, prisilno nestajanje lica, progon i mučenje”. U optužnici se navodi da Taci, Veseli i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Specijalna veća Kosova sa sedištem u Hagu imaju rok od šest meseci za donošenje odluke o potvrđivanju ove optužnice.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,