Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kosovo: Smanjene plate premijeru i svim članovima Vlade

Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem danas je ukinula odluku iz decembra 2017. o povećanju plata od 100 posto vladinom kabinetu, koju je donela predhodna Vlada premijera Ramusha Haradinaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Odlukom iz decembra 2017. godine, Haradinaj je posle samo 100 dana na čelu Vlade, sebi povećao platu sa 1.500 na 2.950 eura.

‘Plate se vraćaju uz prethodno stanje. Ova odluka nema uticaja na Ustavni sud ili pravni sistem’, rekao je Kurti na sastanku.

Na današnjoj sednici Vlade Kosova ukinuto još nekoliko drugih odluka predhodne Vlade koje su se odnosile na strukturalnu organizaciju kabineta premijera i na imenovanje koordinatarora u više različitih oblasti. Vlada Kosova donela je i odluku da se prosledi Skupštini Kosova na usvajanje predlog o dodeli finasijskih sredstava za isplate u javnom sektoru za mesec mart, do usvajanja budžeta za 2020. godinu.

Na sednici Vlade, ministar inostranih poslova i dijaspore Glauk Konjufca zatražio je da se zahtev za članstvo Kosova u INTERPOL-u odloži za sledeću godinu, zato što su kako je rekao, izgledi za članstvo za ovu godinu mali, s obzirom na to da se Generalna skupština te svetske bezbedonosne organizacije održava u Urugvaju, zemlji koja nije priznala nezavisnost Kosova.

Konjufca je na sastanku Vlade zatražio da razmotri mogućnost aplikacije za članstvo 2021. godine, kada je domaćin Generalne skupštine Turska.

Kosovo poslednji put nije uspelo da se pridruži INTERPOL-u 2018. godine na 87. generalnoj skupštini ove organizacije koja se održala u Dubaiju. Pre toga, Kosovo se tri puta prijavljivalo za članstvo u INTERPOL-u, 2010, 2015. i 2017. godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,