Utorak, 3. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo: Preminuo glumac i političar Adem Mikullovci

Preuzmite sliku

Poznati albanski glumac i političar Adem Mikullovci preminuo je noćas u 82 godini, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vest o njegovoj smrti saopštila je putem društvenih mreža njegova supruga Lumnije Mikullovci.

“Večeras iza ponoći u 00:20 preminuo je naš najmiliji Adem Mikullovci”, napisala je Lumnije. Navela je da će informacije o sahrani naknadno biti saopštene.

Adem Mikullovci je bio delegat Skupštine Kosova od 1990.-1992. koja je u proglasila Ustavnu deklaraciju od 2. jula u vreme režima Slobodan Miloševića. Bio je poslanik Skupštine Kosova u prošlom sazivu iz redova Pokreta “Samoopredeljenje”.

Adem Mikullovci rođen je 1939. godine u Vučitrnu na Kosovu. Deo je plejade glumaca nekadašnjeg Pokrajinskog narodnog pozorišta na Kosovu. Po završetku Akademije za pozorište i film u Beogradu 1968. godine, vratio se u Prištinu i počeo da radi u pozorištu, gde je ostao sve do jula 1990.

Adem Mikullovci je odigrao 45 glavnih uloga, kao i oko 70 sporednih uloga u pozorišnim predstavama.

Najistaknutije uloge ostvario je u predstavama: „Čekajući Godoa”, „Idem u lov“, „Čovek koji je smrt video očima“, „Ljubav“, „Hotel Kašta“ sa rekordnim brojem gledalaca – ponekad i sa dve predstave dnevno, potom „Kraj sveta“, „Muve u uhu“, „Erveheja“ i drugima. Adem Mikullovci je i režiser nekoliko pozorišnih predstava.

Igrao je i u mnogim filmovima, kao što su “Proka”, “Kad proleće kasni”, “Vetar i hrast”. Realizovao je i mnoge humorističke serije u formi video produkcije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,