Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo: Premijer smjenio ministra unutrašnjih poslova zbog širenja panike o korona virusu

Preuzmite sliku

Premijer Kosova Aljbin Kurti smjenio je danas ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veliua zbog izjava u kojima se suprostavio stavovima premijera da nije potrebno uvođenje vanrednog stanja i zbog širenja panike u vezi s korona virusom, prenosi Anadolu Agency (AA).

U saopštenju Vlade Kosova navodi se da je Veliu u izjavi za televiziju “Klan Kosova” rekao da je protiv stava premijera da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja i zbog širenja panike izjavom da se broj oboljelih povećava iz sata u sat, uprkos zvaničnim informacijama da je broj zaraženih 19.

Ministar Veliu je iz Demokratskog saveza Kosova (DSK), koalicionog partnera Kurtijevog “Samoopredjeljenja”.

O ovome je obavešten predsednik DSK-a Isa Mustafa od kojeg je Kurti zatražio da što pre pošalje novo ime za ministra. Do tada, vršilac dužnosti ministra biće zamjenik ministra iz “Samoopredeljenja” Xhelal Svecla.

Vlada Kosova na čelu sa Albinom Kurtijem smatra da je uvođenje vanrednog stanja ekstremna mjera i zbog toga ne podržava prijedlog predsjednika Kosova Hashima Thacija da se uvede vanredno stanje.

Zamjenik premijera Kosova Haki Abazi izjavio je sinoć na konferenciji za novinare da će Vlada razmotriti situaciju i zaključiti da li će u određenom trenutku biti potrebno da se proglasi vanredno stanje.

S druge strane Isa Mustafa, predsjednik Demokratskog saveza Kosova, zatražio je uvođenje vanrednog stanja kao mjeru sprječavanja širenja korona virusa. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje