Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo: Potpisana Deklaracija o ponašanju na društvenim mrežama pred lokalne izbore

Preuzmite sliku

U organizaciji Demokratskog instituta za razvoj (D4D) danas je upriličena ceremonija potpisivanja zajedničke Deklaracija o ponašanju političkih partija civilnog društva i medija na društvenim mrežama, počevši od lojalnih izvora raspisanih za 17. oktobar ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Direktorka D4D-a Rrezarta Delibarzade-Krasniqi je izjavila da je cilj ove incijative da se obezbjedi poštena izborna kampanja, šaljući poruke koje ne sadrže negativne materijale kao što su govor mržnje, lažne vijesti, dezinformacije i klevete.

Ona je kazala da će cijelu izbornu kampanju za predstojeće lokalne izbore pratiti deset posmatrača, a pratiće se i profili političkih subjekata. Istakla je i da je današnja aktivnost samo početak duge saradnje čiji će rezultat biti nadgledanje predizborne kampanje na društvenim mrežama, ali i motiv za primjenu tih načela za naredne izbore.

Direktor Centra za humanitarni dijalog Mark Baskin, organizacije koja podržava ovu inicijativu, rekao je da potpisana Deklaracija treba da ostvari ravnotežu dobronamjernih ideja. On je kazao da je interesantno da su društveni mediji dominantan oblik komunikacije na Kosovu i da imaju više od milion korisnika.

“Društveni mediji mogu produbiti podjele i podstaknuti neprijateljstvo između grupa, bilo koje grupe, bilo političke, etničke ili slične. U post-stvarnosnom svijetu u kojem nema proizvoljnog autoriteta da kontroliše šta je ovo ili ono, društveni mediji igraju veoma važnu ulogu”, rekao je Baskin.

Institut D4D će uspostaviti mehanizam koji će pratiti sve sadržaje u vezi preuzetih obaveza i izradiće konačni izvještaj sa nalazima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,