Subota, 16. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo: Počeli vanredni parlamentarni izbori

Preuzmite sliku

Portparol Centralne izborne komisije Kosova (CIK) Valmir Elezi izjavio je da su glasačka mesta na cijeloj teritoriji Kosova otvorena na vrijeme, u nedelju, 14. februara u 7 sati.

“Svih 888 glasačkih centara otvoreno je kako je to predviđeno. Proces glasanja se odvija normalno”, kazao je Elezi na prvoj konferenciji za medije CIK-a. Elezi je naveo da je zbog vremenskih uslova i snega bilo poteškoća tokom dostave izbornog materijala na biračka mjesta, ali da je materijal dostavljen na vrijeme.

Građani Kosova po drugi put izlaze na birališta za manje od dvije godine, kako bi glasali na prijevremenim parlamentarnim izborima. Predsjednica Centralne izborne komisije Kosova Valdete Daka glasala je u 7 sati na glasačkom mjestu u Tehničkom fakultetu. Ona je pozvala građane Kosova da izađu i glasaju uz poštovanje epidemioloških mera i da slobodno izražavaju svoju volju i dodala da su obezbijedili sve uslove da građansko pravo ostvare i oni koji boluju od COVID-19, piše Radio Slobodna Evropa.

“Pozivam političke subjekte da poštuju pravila, Zakon o izborima i Ustav Kosova”, dodala je Valdete. Daka je rekla i da prvi put glasanje na sjeveru Kosova organizuje samo CIK, bez podrške i savjetodavne uloge OEBS-a.

Prema podacima Centralne izborne komisije Kosova (CIK), na ovim izborima pravo glasa ima 1.794.862 lica, koji su državljani Kosova. To je 143.006 birača manje nego na prethodnim izborima, održanim oktobra 2019. godine. Pored ostalih, CIK je sa biračkih spiskova uklonio 122.421 birača koji nemaju kosovske dokumente, odnosno još uvijek posjeduju lične karte koje je izdao UNMIK. Centralna izborna komisija Kosova odobrila je i 103.582 prijave za glasanje putem pošte ali je svoje pravo glasa do isteka roka u petak, 12. februara, iskoristilo 43.477 lica koja žive van Kosova. U borbi za 120 mjesta u kosovskom parlamentu nadmeće se ukupno 1.052 kandidata ispred 28 političkih subjekata, od kojih 21 politička stranka, dvije koalicije i 5 građanskih inicijativa.

Kandidati za premijera su iz tri vodeće političke partije, Aljbin (Albin) Kurti je kandidat za premijera ispred Samoopredjeljenja, Avdulah (Avdullah) Hoti iz redova Demokratskog saveza Kosova (DSK), te Enver (Hoxhaj) Hodžaj ispred Demokratske partije Kosova (DPK). Na cijeloj teritoriji Kosova može da se glasa u 888 biračkih centara ili na ukupno 2.382 biračka mjesta, koja će biti zatvorena u 19 sati. Obavezno je poštovanje mjera u cilju sprečavanja širenja korona virusa, odnosno obavezno je nošenje maski i održavanje fizičke distance od dva metara. Također, obavezna je dezinfekcija ruku prije i poslije glasanja.


Centralna izborna komisija je obezbijedila mobilne timove kako bi omogućila građanima koji su u izolaciji ili zaraženi korona virusom da u danu izbora ostvare svoje glasačko pravo. Radi poštovanja tajnosti glasanja CIK je također obezbijedio koverte u koje će glasači staviti glasački listić uz poštovanje mjera za suzbijanje pandemije korona virusa. Izborni proces će pratiti ukupno oko 30 hiljada posmatrača. Centrlana izborna komisija je akreditovala 18 ambasada sa 146 posmatrača; 6 međunarodnih organizacija i institucija sa 37 posmatrača; jednu instituciju sa 43 posmatrača; 26 lokalnih nevladinih organizacija sa 1713 posmatrača; 23 politička subjekta sa 26 635 posmatrača; i 63 domaća i međunarodna medija sa 626 posmatrača.

Ovoga puta Centralna izborna komisija Kosova prijevremene parlamentarne izbore organizuje samostalno, bez podrške misije OEBS za četri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova. Posljednji parlamentarni izbori na Kosovu su održani oktobra 2019. godine, nakon kojih je za predsednika Vlade izabran Aljbin Kurti. Već marta 2020. godine izglasano je nepovjerenje Kurtijevoj Vladi na inicijativu koalicionog partnera Demokratskog saveza Kosova.

Kosovo tada nije išlo na izbore već su posalnici u junu glasali za izbor nove vlade na čelu sa Avdulahom (Avdullah) Hotijem. Međutim, Ustavni sud Kosova je krajem decembra 2020. godine utvrdio da je poslanik Etem Arifiji bio pravosnažno osuđen zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade. Zbog toga je njegov glas proglašen nevažećim i naloženo je raspisivanje prijevremenih parlamentarnih izbora. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,