Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kosovo: Napad “šok bombom” na izviđačku patrolu EULEX-a

Preuzmite sliku

Misija EULEX je saopštila da je sinoć na severu Koosva, kod Rudara gde su postavljene barikade, šok bombom napadnuta izviđačka patrola EULEX-a, ali niko nije povređen, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz EULEX-a potvrđuju da je “sinoć kod Rudara bačena šok bomba na izviđačku patrolu EULEX-a”.

“Nijedan službenik Specijalizovane policijske jedinice EULEX-a nije povređen, niti je pričinjena materijalna šteta. Ovaj napad, kao i napadi na službenike Policije Kosova, je neprihvatljiv”, navode iz EULEX-a i dodaju da snažno osuđuju nasilna dela koja su počinila naoružana lica na severu Kosova, uključujući i protiv međunarodne zajednice.

“EULEX će nastaviti da radi sa odlučnošću da podrži stabilnost Kosova, u okviru granica svog mandata, i da doprinese bezbednosti njegovog stanovništva iz svih zajednica. Apelujemo na odgovorne da se uzdrže od daljih provokativnih akcija i pozivamo kosovske institucije da počinioce privedu pravdi”, kaže se u saopštenju.

I Kosovska policija je saopštila da je sinoć sa različitih lokacija, u tri slučaja pucano na policijske jedinice koje su bile na službenoj dužnosti u blizini brane jezera Gazivode.

“Policijske jedinice su u samoodbrani bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem na kriminalna lica/grupe, koje su se povukle i udaljile u nepoznatom pravcu”, istakli su iz policije i naveli da nema zvaničnih informacija o povređenima ili eventualnoj šteti.

Predhodno je Kosovska policija saopštila da je iz bezbednosnih razloga, dok su putevi blokirani, zatvorila za saobraćaj dva granična prelaza na severu Kosova, ka Srbiji, Jarinjen i Brnjak.

Na putevima na severu Kosova lokalno stanovništvo, među kojima su viđena i maskirana lica, juče oko 16 sati blokarili su puteve kamionima. Barikade su postavljene nakon što je Kosovska policija u subotu pre podne na graničnom prelazu Jarinje uhapsila Dejana Pantića, bivšeg pripadnika Kosovske policije, zbog osnovane sumnje za umešanost u organizovanju napada na kancelarije Centralne izborne komisije i napada na službenike CIK-a i Policije Kosova u utorak u Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku.

Iz Kosovske policije ističu da se blokada puteva dešavala uglavnom na nekim putevima, uključujući i nacionalne puteve opštine Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, narušavajući i onemogućavajući slobodu slobodnog kretanja građana i robe.

Predhodno je predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila da je odložila vanredne izbore u četiri opštine na severu Kosova, zakazane za 18. decembar za 23.april 2023. godine, zbog nepostojanja bezbednosti za njihovo održavanje.

U Severnoj Mitrovici i Zvečanu su proteklih dana zabeleženi incidenti zbog priprema za održavanje vanrednih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova, nakon što su srpski predstavnici zbog odluke o tablicama napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,