Petak, 10. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

858

OPORAVLJENI

101

UMRLI

35
Preuzmite sliku

Kosovo i BiH imaju gore odnose nego Kosovo i Srbija

Takse Kosova prema Bosni i Hercegovini i dalje su na snazi. Do kada, zvaničnog odgovora nema. Mirko Šarović, donedavno prvi čovjek Ministarstva vanjske trgovine, vjeruje kako će do kraja ove godine one ipak biti ukinute.

Pojedini albanski mediji objavili su jučer dokument koji je potpisan u Berlinu o uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština, a prema kojem se Kosovo obavezuje i na ukidanje takse prema Srbiji koje je uveo odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj u novembru 2018. godine. Tada je taksa uvedena i za BiH.

Promjenu kursa u odnosima dvije zemlje najavio je ranije i Aljbin Kurti, mandatar za sastav nove vlade Kosova kazavši kako se odnosi moraju unaprijediti.

Uvođenje takse gotovo je unišilo izvoz bh. privrede na Kosovo, posebno ugovore iz metalske i elektro, odnosno prehrambene i farmaceutske industrije. Od 52 poduzeća iz Bosne i Hercegovine koja su plasirala robu na tržište Kosova, čak njih 47 bilo je iz bh. entiteta Republika Srpska.

U brojkama to ovako izgleda, u odnosu na 2017.godinu kada je BiH na Kosovo izvezla robe u vrijednosti od 163 miliona i i 564 hiljade KM, odnosno uvezla oko 15 miliona zaključno sa novembrom 2019.godine, BiH je izvezla, nešto manje od 13 miliona maraka, odnosno uvezla oko 12 miliona vrijednosti robe.

Kosovo i BiH imaju gore odnose nego Kosovo i Srbija. Nepostojanje viznog režima stvara ogroman problem građanima, odnosno direktno onemogućava slobodu kretanja. Državljanima Srbije je potrebna samo lična karta da pređete granicu, u BIH dugotrajne procedure izdavanja vize.

Zašto je to tako, odgovor nije imao ni Milorad Dodik kada je prije nekoliko mjeseci gostovao na albanskoj Klan televiziji poručivši kako se nada otopljavanju odnosa promjenom vlasti u Prištini.

No, ono što je sigurno i što se uskoro neće promjeniti bez obzira na različita tumačenja u susjednoj Srbiji je priznanje Kosova.

Da li će najavljeni sporazum Prištine i Beograda o avioliniji uključiti i taksu trebalo bi biti poznato sutra nakon sastanka posebnog američkog izaslanika za mirovne pregovore Kosova i Srbije sa predsednikom Kosova. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje