Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Konfuzno seksističko pitanje voditelja izazvalo brojne reakcije: ‘Smijenite ga, ovaj je pravi ženomrzac’

Preuzmite sliku

U emisiji specijal Fokus B92 gostovala je prof. dr. Darija Kisić Tepavčević zamjenica direktora instituta za zdravlje Srbije.

Novinar i urednik Oliver Jakšić, koji svakog radnog dana na b92 televiziji vodi emisiju “Fokus”, na samom početku doktoricu Kisić-Tepačević je pitao:

“Kako je pala odluka da jedna dama ode u Niš, uz ministra kada je najteže. Mnogi se pitaju zar to nije mogao da bude neko iz struke a da je muškog pola, uz svo poštovanje damama vezano za rodnu ravnopravnost, ali ovo je nešto najbliže ratnom stanju, pa vas pitam na liniju fronta je otišla jedna žena?”

Na izuzetno konfuzno pitanje doktorica je odgovorila da ga uopšte i ne razumije, te dodala da nema nikakve veze ko je kojeg spola, da je stručnost na prvom mjestu i koliko ko može da pomogne u datom momentu, prenosi Tuzlanski.ba.

Ubrzo se na društvenim mrežama pojavio isječak ovog dijela emisije, a neki od komentara su:

“B92 treba da je sramota da daje status ‘novinara’ ovakvom primitivnom liku i da koristi svoju medijsku moć da doprinosi mizoginiji u javnom diskursu! Pokažite odgovornost i dajte otkaz ovom liku. Kazna je najbolja prevencija za svaki zločin, pa i za širenje mržnje prema ženama!”

“Znači na šta spada ta država da neko ovakav se ne ustručava i nije ga blam da ovako nešto pita ženu koja je 10x obrazovanija i kompetentnija od njega i on sebi daje to pravo…”

Brojni drugi komentari se odnose na nažalost neizbježan seksizam i 2020. godini.

Ovaj dio emisije možete pogledati na samom početku od 1:30 min. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje