Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Komunalni redari uvode red u Makarskoj: Prikupljen pun kamion rekvizita kojima se ‘rezerviše’ mjesto

Preuzmite sliku

Djelatnici Odsjeka komunalnog i saobraćajnog redarstva Grada Makarske i Makarskog komunalca d.o.o. jutros su proveli akciju uklanjanja peškira i druge plažne opreme na dijelu plaže koja je pod koncesijom gradskog komunalnog preduzeća.

Akcijom je obuhvaćeno područje od poluotoka Sv. Petra do Cvitačke, a prikupljen je pun kamion peškira i drugih plažnih rekvizita kojima kupači pokušavaju ”rezervisati” svoje mjesto na plaži.

Ovaj problem zadnjih je godina prisutan u brojnim dalmatinskim općinama i gradovima, pa su se mnogi odlučili na uvođenje zabrana. To je prošle godine učinio i Grad Makarska, a prije nekoliko dana učinjen je i korak više postavljanjem ploča s pravilima ponašanja na plaži. Ploče je, na preporuku Grada Makarske, na šest lokacija postavio koncesionar Makarski komunalac d.o.o. Zabranjeno je prema gradskoj Odluci o komunalnom redu – narušavanje javnog reda i mira i uznemiravanje drugih korisnika, onečišćavanje okoliša i opreme u vlasništvu plaže, prodaja hrane, pića, suvenira, unos, postavljanje i korištenje vlastitih ležaljki i suncobrana, postavljanje peškira i druge plažne opreme, kupanje izvan ograđenog dijela, kampiranje i noćenje, paljenje vatre, bacanje opušaka izvan za to predviđenih posuda, upotreba šampona, sapuna i deterdženata, te dovođenje pasa mačaka i drugih kućnih ljubimaca, a pravila su sada vidljiva u svakom trenutku kupačima na makarskoj plaži.

  • Akcije uklanjanja peškira i drugih plažnih rekvizita, a na temelju naše Odluke o komunalnom redu, provodimo redovno tokom turističke sezone, a nedavno smo, u saradnji s policijom i carinom imali i akciju suzbijanja nezakonite prodaje na plaži što je također veliki problem. Ovakve akcije ćemo provoditi i dalje sve dok bude potrebno, nadam se da će s vremenom takvih slučajeva biti sve manje.

    Iako se o ovom problemu dosta pisalo po medijima, mislim da je važno da smo postavili i ploče s pravilima ponašanja tako da svaki kupač može vidjeti što je ono što ne smije raditi na plaži i za što može biti kažnjen. Uvođenje reda na plaži nije nešto što se može postići preko noći, ali jest jedan od najvećih prioriteta jer upravo gradska plaža je naš glavni resurs. (makarska-post.com)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

       
    Ključne riječi: , , ,