Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kolinda otišla u SAD da se žali na rad Haškog suda

Preuzmite sliku

Hrvatska predsjednica otputovala je u višednevnu posjetu SAD-u, gdje će, između ostalog, u srijedu prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti UN-a i govoriti o radu Haškog tribunala.

Taj sud je, podsjećamo, donio konačnu optužujuću presudu za šestoricu Hrvata u BiH, a tokom izricanja presude jedan od osumnjičenih Slobodan Praljak se ubio.

Za hrvatski državni vrh optužujuća haška presuda nekadašnjim liderima samoproglašene republike Herceg-Bosne, kao i utvrđivanje postojanja udruženog zločinačkog poduhvata, neprihvatljiva je i najavljeno je njeno osporavanje i pred Vijećem sigurnosti UN-a.

“Hvatska smatra da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devedesetih godina. Smatramo da državni vrh u tim ratnim događanjima prema stavu vlade nije ni na koji način mogao biti povezan s onim činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine”, rekao je premijer Andrej Plenković u svom prvom obraćanju nakon izricanja presude, a prenosi b92.

Sutradan se oglasila i Kolinda rekavši da se u Hagu nije sudilo Hrvatskoj, da Hrvatska nije bila agresor, već da je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH.

“Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu napala je Miloševićeva Srbija i tzv. JNA i to su notorne činjenice. Hrvatska nije napala nikoga”, rekla je hrvatska predsjednica i dodala da je Hrvatska uz SAD najviše učinila da BiH opstane kao suverena država.

Hrvatska, kazala je, na čelu s predsednikom Franjom Tuđmanom među prvima je priznala samostalnost BiH.

“Niko drugi pa ni Haški tribunal neće pisati našu historiju”, poručila je Kolinda.

Te izjave hrvatskih čelnika začudile su svetske medije, a portal Index. hr podsjeća da to nije prvi put da državni vrh, kako navodi, “zanesen lažnim i opasnim folklorom, lažno tumači hrvatsku historiju”.

Portal, naime, ukazuje da zvanični dokument Ujedinjenih nacija pokazuje da ipak nije istina “da se ovom presudom pogrešno aludira na ulogu državnog vrha u zbivanjima u BiH devedesetih godina”, kako to, kako se navodi, tvrdi Plenković.

Takođe, pokazuje i da, bez obzira šta kaže premijer Plenković, državni vrh u tim ratnim događanjima ipak jeste bio povezan s onim “činjenicama i interpretacijama kako su nastojale biti rastumačene i interpretirane u presudi iz 2013. godine”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,