Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kod Splita zbog septičkih jama trajno zagađeno more: Kupanje zabranjeno na dvije plaže

Preuzmite sliku

Izlijevanje sadržaja brojnih septičkih jama direktno u more, Kaštelanima se obilo o glavu: dvije plaže u ovom gradu službeno su proglašene trajno onečišćenima.

Na lokacijama u Kaštel Sućurcu (plaža Gojača) i Kaštel Kambelovcu (Baletna škola) more je zagađeno bakterijom Escherichia coli i zbog toga je na tim mjestima kupanje zabranjeno.

‘U sedmom ciklusu ispitivanja kakvoće mora za kupanje na predmetnim lokacijama, koje je obavljeno 12. augusta, uzorkovana je morska voda, a mikrobiološkom analizom utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti propisanih Pravilnikom o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08) za mikrobiološki pokazatelj Escherichia coli’, stoji u upozorenju.

Još u julu je provedeno istraživanje koje je pokazalo da je more na pet od jedanaest kaštelanskih plaža nezadovoljavajuća za kupanje.

Gradonačelnik Denis Ivanović najavio je provođenje masovnih kontrola i rigorozne sankcije, ali za ovu turističku sezonu očito je već kasno, piše tportal.hr

Ovih dana je objavljeno da će se započeti izgradnja novog vodovodnog i kanalizacijskog sistema Kaštela-Trogir u vrijednosti od 1,15 milijardi kuna. Od čega će 803 miliona kuna doći iz proračuna Evropske unije.

Na taj način bi se stopa priključenosti na vodovodnu mrežu povećala na 99%, a na kanalizacijski sistem sa sadašnjih 45% na 97%. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje