Srijeda, 4. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Ko je kriv za nove tenzije na Kosovu?

Preuzmite sliku

Nastavak tenzija na Kosovu, poslije jučerašnje pucnjave na jezeru Gazivode i međusobnih otpužbi kosovske i srpske strane, prema pojedinim mišljenjima ne bi se mogao desiti bez saradnje dvije strane i instrukcija vlasti u Beogradu, dok ima i onih koji smatraju da je to posljedica povlačenja srpskih institucija sa Sjevera Kosova i pokazatelj da Priština uspostavlja kontrolu nad Sjeverom Kosova.

Nakon naizglednog smirivanja situacije poslije blokade administrativnih prelaza između Sjevera Kosova i Srbije – zbog odluke prištinskih vlasti da primjeni mjere o tablicama i dokumentima, tenzije se nastavljaju. Na jezeru Gazivode juče je pucano na pripadnike kosovske policije, prema navodima Prištine, dok ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja za ovo optužuje ilegalne srpske grupe uz podršku Srbije.

Predstavnici Srba sa Kosova u Vladi Kosova – Srpska lista – oštro su odgovorili na ove navode ističući da se radi o „provokacijama Prištine“ sa ciljem da srpski narod „predstave kao negativce, i sebi stvore alibi za nasilne upade i maltretiranje“.

Predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković ističe za Danas da Srpska lista daje vrlo rigidne odgovore na dešavanja i ne prihvata nikakvu odgovornost ali i da krajnjeg odgovornog za podizanje tenzija treba tražiti – u Beogradu.

” Sve jače izjave koje daje Srpska lista – to su instrukcije direktno iz Beograda. Nemaju oni znanja ni hrabrosti da sami nastupaju. Te njihove izjave bi trebalo da posluže da Vučič može da kaže – ja ne mogu njih da kontrolišem, ali to je samo prikrivanje glavnog inspiratora – navodi Trajković.

Trajković podjseća da Srpska lista otvoreno govori da je njihov potpredsjednik Milan Radoičić, zbog koga su dobili i upozorenje Sjedinjenih Država, bio prisutan na postavljanju barikada na Sjeveru Kosova. Prema njenoj ocjeni, to ponovo signalizira u pravcu Beograda, ali i saradnje sa kosvoskim institucijama.

“Verujem da Beograd ima načina da zaustavi Milana Radoičića i bandu koju je okupio oko sebe. Nekoliko dana prije postavljanja barikada, oni su dovezli kamione i sve potrebno da zatvore putne pravce, što govori da su imali informaciju iznutra, iz kosovskih institucija, šta se sprema. To opet govori da najvjerovatnije postoje ljudi unutar obavještajnih službi i jedne i druge strane koji sarađuju. To je ono što mene najviše zabrinjava – naglašava ona.

Dodatni faktor za zabrinutost jeste i to što predsjednik Srbije Aleksandar Vučić govori da treba izbjeći da nam se desi nova „Oluja“ jer on upravo to priziva.

“Pitanje je koliko su institucije Prištine umješane u sve to. Ja bih se vrlo zabrinula ako bih čula da recimo neke paralelne grupacije mogu da se okupe oko Peći i Dečana i pođu na Sjever. To bi bio problem. Nijedna „Oluja“ ni drugi sukob nije se desio bez dogovora Beograda sa drugom stranom, to je kontinuitet koji zabrinjava – navodi Trajković.

Sa druge strane, šolitički analitičar Dragomir Anđelković podsjeća da je situacija na Sjeveru Kosova bila značajno mirnija dok je Srbija imala kontrolu nad ovim djelom putem svojih institucija i zaključuje da je to ono što je izgubljeno Briselskom sporazumom, te da zato njega treba poništiti.

“Mirnija situacija na Sjeveru Kosova je bila dok je postojala srpska civilna zaštita i dok je Sjever kosova bio pod kontrolom srpskih struktura. Otkad smo ukinuli civilnu zaštitu i naše institucije na Sjeveru i dopustili da Priština tamo radi šta hoće – krenuli su nemiri. Zato Beograd treba da poništi Briselski sporazum i odluke koje su usljedile kroz tzv. „Brisel dva“ i da pokuša da vrati stvari na staro. Ovako ispada da se mi bunimo, a Albanci polako ali sigurno uspostavljaju kontrolu nad Sjeverom, naglasio je on.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,