Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Ko je kapetan koji je prvi prošao ispod Pelješkog mosta?

Preuzmite sliku

Pelješki most, odnosno ‘Pelješac’ kako je dobio ime, otvara se u utorak 26. jula, a ispod je u četvrtak u ranojutarnjim satima već prošao i prvi kruzer.

Radi se o kruzeru Bolette pod komandom Dubrovčanina Joze Glavića, koji se u Neumu usidrio, a čiji putnici obilaze turistička odredišta u BiH.  Air Draft ili visina od vode do najviše tačke na brodu je 48,1 metara, a dopuštena visina prolaska ispod Pelješkog mosta je 55 metara. Dubrovčanin Jozo Glavić prvi je prošao ispod Pelješkog mosta, a poznat je i po tome kako je prolaskom kroz Korintski kanal srušio rekord, prenosi 24sata.hr.

“Još nisam u potpunosti svjestan svega što se dogodilo. Počašćen sam što mi je dana ova prilika. To je trenutak koji nikad neću zaboraviti i zauvijek ću na to biti ponosan”, rekao je kapetan Jozo Glavić prilikom prolaska kroz uzak kanal.

Kompanija Fred Olsen Cruise Lines obavila je kako je prolaskom kroz kanal srušen rekord te je kruzer Braemar postao najduži brod koji je njime krstario. Brod je širok 22,5, a Korintski kanal 25 m.

“Razmišljao sam o raznim scenarijima koji bi se mogli dogoditi prilikom prolaska”, govorio je tada kapetan.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,