Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kilometarske kolone na izlazu iz BiH ka Hrvatskoj i Srbiji, čeka se i do 4 sata

Preuzmite sliku

Velike gužve stvorile su se u nedjelju već od noći na ulasku u Hrvatsku. Kako javlja HAK, na Bajakovu (granični prelaz sa Srbijom) se i dalje čeka i do šest sati, a na njihovom videozidu prikazana je nepregledna kolona vozila.

Na ulazak u Hrvatsku preko graničnih prijelaza u sjevernome dijelu Bosne i Hercegovine čeka se pak između jednoga do četiri sata, zbog povratka velikog broja ljudi koji žive i rade u inostranstvu te vlasti pozivaju na korištenje zamjenskih graničnih prijelaza.

Kilometarske kolone su na graničnim prijelazima u Orašju prema Županji, odnosno Bosanskoj Gradiški prema Gradiški gdje se na prijelaz granice čeka dva sata, a najveća zadržavanja su u Donjoj Gradici prema Jasenovcu gdje pak putnici čekaju četiri sata, izvijestili su iz BIHAMK-a.

Na prijelaz granice kod Hrvatske Dubice i Hrvatske Kostajnice čeka se tri sata.

Veće gužve prema Hrvatskoj su i na graničnim prijelazima u sjeverozapadnoj Bosni, Izačiću i Maljevcu. Duža zadržavanja na prijelaz granice su posebno primjetna ove godine nakon što je Hrvatska pristupila nešto strožem, režimu schengenskog prostora.

Vlasti u BiH pozivaju građane da koriste alternativne granične prijelaze.

Kako javlja BIHAMK, kolone vozila su i na prijelazima Brčko, Svilaj i Bosanski Šamac, ali su zadržavanja nešto kraća. Duža čekanja bilježimo i na graničnim prijelazima sa Srbijom, a izdvajamo granične prijelaze Rača i Pavlovića Most u oba smjera, a na graničnom prijelazu Karakaj na izlazu iz BiH. Na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,