Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

KFOR: Jednostrani akti kosovskih vlasti rizikuju dalju eskalaciju tenzija

Preuzmite sliku

Mirovne trupe NATO-a na Kosovu KFOR oštro su osudile jednostrane akte nasilnog ulaska novoizabranih kosovskih gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova, prenosi Anadolija.

KFOR je u saopštenju za medije naveo da “pomno prati situaciju u opštinama na severu Kosova, gde je usledila serija sukoba usled nasilnog ulaska novoizabranih predsednika opština u zgrade opština”.

“Ovo je izuzetno opasno za proces normalizacije i rizikuje dalje eskalacije tenzija. KFOR oštro osuđuje ove jednostrane akte i poziva sve strane da se uzdrže od nasilja koje bi moglo da ugrozi bezbednost na Kosovu”, navodi KFOR.

KFOR je poručio da je koordinacija između svih aktera od suštinskog značaja da bi se izbegla dalja eskalacija.

“Prvi prioritet KFOR-a ostaje obezbeđivanje bezbednog i sigurnog okruženja, u skladu s njegovim mandatom Saveta bezbednosti UN-a. Dijalog i diplomatija su jedini put ka trajnom miru i bezbednosti na Kosovu”, zaključuje se u saopštenju KFOR-a.

Prethodno je iz Vlade Kosova saopšteno da se premijer Kosova Albin Kurti sastao s komandantom KFOR-a general-majorom Angelom Micheleom Ristuccijem o situaciji na severu Kosova.

“Bezbednosne institucije moraju da sarađuju kako bi garantovale bezbedno i mirno okruženje za sve. Premijer Kurti je istakao da gradonačelnici opština, izabrani na slobodnim i demokratskim izborima, moraju da izvršavaju svoje dužnosti i odgovornosti, da nesmetano pružaju kvalitetne javne usluge svim građanima”, stoji u saopštenju.

Tokom dana specijalne jedinice Policije Kosova su ušle u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kako bi omogućile novoizabranim gradonačelnicima da uđu u opštinske objekte.

Tokom sprovođenja akcije ulaska u zgradu lokalne samouprave u Zvečanu, pripadnici policije sukobili su se s demonstrantima srpske nacionalnosti koji su želeli sprečiti njihov ulazak. Policija je upotrebila suzavac kako bi ih rasterala.

U saopštenju policije se navodi da su građani bili nasilni i da su gađali policajce raznim tvrdim predmetima i šok bombama.

“Usled napada, pet policajaca je zadobilo lakše telesne povrede, oštećena su četiri službena vozila, jedno je zapaljeno, a drugo oštećeno. Oštećeno je više civilnih vozila, među kojima su i vozila novinara, kao i tri automobila Misije EULEX. Takođe, u pojedinim slučajevima čuli su se pucnji na različitim lokacijama, za koje se u saradnji s pravosudnim organima sprovode istrage”, saopšteno je.

Iz Policije Kosova je navedeno i da su određeni kriminalni pojedinci ili grupe, osim napada na službena lica i vozila, pokušali da blokiraju različite puteve šljunkom i teškim vozilima.

“U cilju obezbeđenja slobodnog kretanja ljudi i robe, Policija Kosova je preduzela mere za njihovo uklanjanje i čišćenje puteva u saradnji i koordinaciji s nadležnim organima. Vozila su uklonjena, putevi su slobodni za saobraćaj, dok je Kosovska policija angažovala svoje jedinice za uviđaje i dalje policijske akcije”, navedeno je iz Policije Kosova.

Sjedinjene Američke Države i EU su osudili akciju kosovskih institucija da nasilno uđu u zgradu opštine i pozvali su premijera Albina Kurtija da odmah zaustavi ove nasilne mere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,