Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

KBC Zagreb: Muškarcu zaboravili gazu u prsnom košu, tužio ih a sud presudio u njegovu korist

Preuzmite sliku

Muškarac iz Đurđevca kojeg su operisali u KBC-u Zagreb tužio je bolnicu za odštetu od 75.000HRK (oko 20.000 KM) jer su mu hirurzi u grudnom košu zaboravili malu gazu.

Franjo iz Đurđevca imao je operaciju pluća u KBC-u Zagreb 2011. godine, kada mu je odstranjen donji dio lijevog plućnog krila radi uklanjanja tumora. U 2014. godini počeo je osjećati tegobe i bolove na mjestu reza, a nakon što su obavljene pretrage, Franjo je ponovo operisan u KBC-u Zagreb u aprilu 2015. godine.

Ostavili mu gazu u grudnom košu

Na operaciji koja je izvedena 2015. godine ustanovljeno je da je u operaciji 2011. godine u prsnom košu zaostala mala, tzv. tupfer gaza.

U tužbi je navedeno kako je zbog toga trpio “intenzivan i dugotrajan strah radi neizvjesnosti da li u konkretnom slučaju riječ o recidivu maligne bolesti, dugotrajni strah tokom liječenja i neizvjesnost za ishod liječenja s obzirom na nastale tegobe, da je trpio duševnu bol zbog smanjenja životne aktivnosti, zatim fizičke bolove, te duševne bolove, bila mu je potrebna tuđa pomoć i njega”.

Hirurg koji ga je i drugi put operisao naveo je da je nakon što je otvorio prsni koš na istom mjestu gdje je obavljena prethodna operacija uočio tvrdu materiju koju je zarezao, nakon čega se iz iste izlio gnojni sadržaj, javlja podravski.hr.

Sud presudio u njegovu korist

“Nakon toga, pincetom sam pretražio gnojnu vrećicu i izvadio malu gazu veličine tri do četiri centimetra. Sljedeći dan rekao sam pacijentu da suspektna materija nije recidiv karcinoma, nego mu je nakon prve operacije u tijelu ostao tupfer”, priznao je hirurg.

KBC Zagreb će se žaliti na prvostepenu presudu.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,