Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kamere ušle u Titovu vilu na Plitvicama: Devastirana je i sistemski opljačkana, “sve je počelo ‘96.”

Preuzmite sliku

I takvu devastiranu, Hrvatska ju je u junu 2018. vilu procijenila na 29 miliona kuna (oko 7 i po miliona KM) i dala na korištene NP Plitvice.

Vila Izvor građena 50-tih godina prošlog stoljeća godinama je bila ekskluzivna Titova rezidencija duboko u plitvičkim šumama u kojoj je okupio i vođe Nesvrstanih. No luksuzni namještaj i stolarija rađena po narudžbi je pokradena, kao i vrijedne umjetnine i oprema, a kasnije je vila i devastirana. Za to nikada niko nije odgovarao.

Video pogledajte OVDJE.

“1996. je počelo čerupanje, da bi dogurali do ovoga gdje smo danas“ kaže RTL-u Stevo Perić koji nekada živio u vili, s obzirom na to da su u njoj radili njegovi roditelji kao strojar i spremačica. Ističe kako nije devastirana u ratu, ni sa jedne ni sa druge strane.

Postat će istraživački centar?

No i takvu devastiranu, država je u junu vilu procijenila na 29 miliona kuna (oko 7 i po miliona KM) i dala na korištene NP Plitvice. Oni ga žele, uz finansiranje EU pretvoriti u istraživački centar.

„Komercijalna namjena ne dolazi u obzir“, ističe glasnogovornik NP Plitvička jezera Ognjen Borčić, dodajući kako će smještajni kapaciteti služiti isključivo za naučnike odnosno djelatnike.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje