Subota, 12. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Kako je pobjegao ubica? Policajci mu rekli da stane, nisu trčali za njim

Preuzmite sliku

Splitskoj pravosudnoj policiji u srijedu je pobjegao zatvorenik s lisicama na rukama. Neslužbeno, riječ je o Branimiru Ćaleti, kojem je na Županijskom sudu počelo suđenje zbog ubistva, a sad se oglasilo i Ministarstvo pravosuđa.

“U srijedu 02. augusta 2020. godine prilikom povratka i smještaja u specijalno vozilo istražnog zatvorenika B.Č. pred Županijskim sudom u Splitu došlo je nedozvoljenog udaljavanja imenovanog istražnog zatvorenika. Tom prilikom dvojica službenika pravosudne policije koji su bili u sprovođenju sukladno propisima su ispalili dva metka upozorenja u zrak kako bi onemogućili daljnji bijeg imenovanog, ali se imenovani nije zaustavio na data upozorenja“, stoji u saopćenju Ministarstva.

Vezano | U Hrvatskoj velika potjera: Ubica trudne Ukrajinke pobjegao sa suda, ima lisice na rukama…

“Napominjemo da državni službenik odjela osiguranja neće primijeniti vatreno oružje ako bi se time ugrozio život druge osobe“, navodi se u saopćenju.

“Upraviteljica zatvora obavijestila je policiju”

“Ovim putem Vas obavještavamo da je o bijegu istražnog zatvorenika upraviteljica Zatvora u Splitu bez odgode obavijestila Policijsku upravu prema sjedištu Zatvora radi raspisivanja potjernice. Također, Zatvor u Splitu je o istome obavijestio nadležni Sud i Središnji ured Uprave za zatvorski sistem i probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave. U toku je utvrđivanje svih okolnosti koje su dovele do bijega“, stoji u saopćenju.

Ćaleta je pravosudnim policajcima pobjegao kada su ga sa suda vodili prema službenom kombiju kojim je trebao biti vraćen u zatvor na Bilicama. Kako bi ga spriječili u bijegu pravosudni policajci su zapucali u zrak, no on je ipak utekao.

Policija je potvrdila događaj i rekla da je u 12:10 sati u splitskoj Gundulićevoj ulici muškarac koji se nalazio pod nadzorom pravosudnih policajaca pobjegao zbog čega “policija poduzima mjere traganja”.

“Pravosudni policajci ne trče za zatvorenikom, oni daju znak upozorenja”

Novinar Index.hr razgovarao je sa Ministarstva Martinom Andrijević te je pitali kako se moglo dogoditi da im je zatvorenik pobjegao.

“Bila su dva pravosudna policajca uz zatvorenika, a mi još utvrđujemo sve činjenice i okolnosti koje su dovele do zatvorenikovog bijega te ćemo temeljem toga poduzeti daljnje mjere. Policajci su u znak upozorenja pucali, izrekli tekst kojeg su trebali sukladno pravilniku, no on se nije zaustavio. Oni su potom odmah izvijestili PU Splitsko-dalmatinsku i raspisali potjernicu. Postupali su sukladno svom pravilniku, dakle rekli su mu da stane i dali znak upozorenja“, kazala je Andrijević za Index.

Pitali smo je jesu li pravosudni policajci potrčali za odbjeglim zatvorenikom.

“Oni su postupali po propisima, nisu trčali već su izvijestili policiju koja je nadležna za potjeru. U trenu kad je pobjegao, nakon što se nije zaustavio na znakove upozorenja, pravosudni policajci obavještavaju policiju o bijegu, to su i učinili“, istaknula je Andrijević. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje