Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Kako je funkcionisala Sky aplikacija? Kriminalci plaćali po 2.000 eura i mislili da su njihove mračne tajne zaštićene

Preuzmite sliku

Svjedočenje Srđana Lalića, pripadnika kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji je odlučio da sarađuje sa tužilaštvom, ali i hapšenje kriminalne grupe Nikole Vuševića, zvanog Džoni sa Vračara, ponovo je u fokus javnosti stavio Sky aplikaciju, posebno jer je Lalić spričao kako je on lično bio glavni distributer za Srbiju putem firme koju je otvorio u Pragu.

Aplikacija na koju su se oslanjali srpski, ali i kriminalci širom svijeta pala je zahvaljujući akciji holandske, belgijske i francuske policije i iza rešetaka poslala na stotine opasnih osoba. Ipak, način na koji se došlo do dokaza sa Sky-a sada bi mogao biti i izlazna karta iz zatvora mnogim optužnim i osumnjičenim osobama.

Još je na početku istrage usmjerene protiv kriminalne grupe na čijem čelu su Belivuk i Miljković, otkriveno je da je Srđan Lalić, kao osoba koja najbolje poznaje informacione tehnologije, vodio kompletnu brigu o Sky telefonima koje su koristili pripadnici ozloglašenog kriminalnog klana. Lalić je bio zadužen generalno za svu tehnologiju koju su koristili, od sigurnosnih kamera koje su postavljali i skidali po potrebi, preko motorola, prislušnih uređaja, ali primarno Sky komunikacije.

Kako smo već pisali, radi se o platformi za komunikaciju putem telefona koja ne može da se instalira na svaki model mobilnog telefona već samo na određene uređaje marke iPhone, Blackberry i Google Pixel. Najčešći korisnici Sky aplikacije su bili kriminalci širom svijeta koji su pomoću nje nesmetano razmjenjivali informacije o svojim aktivnostima bez rizika da će završiti u zatvoru.

Kriptovani mobilni uređaji postali su tako obavezni dio asortimana robe zaplijenjene kriminalcima, jer policiji i tužilaštvu uglavnom posjedovanje ovakvog telefona odmah ukazuje na pripadnost kriminalnoj organizaciji, pa i pripremu izvršenja najtežih krivičnih djela. Razlog leži u činjenici da je telefone sa ovakvom vrstom zaštite gotovo nemoguće „provaliti“ ili „otključati“ bez posebnog ključa. Tako se barem mislilo.

Kompanija koja je razvila aplikaciju prvo je legalno poslovala u SAD od 2008. godine sve dok FBI nije zatrvorio i ukinuo platformu. Tadašnji izvršni direktor kompanije priznao je krivicu i rekao je da su on i njegovi saradnici na taj način olakšali distribuciju narkotika širom svijeta.

Ova aplikacija zahtjeva provjeru autentičnosti što znači da niko ne može da pristupi porukama. Sky poruke se ne čuvaju na memoriji uređaja, niti aplikacija zahtjeva pristup skladišnoj memoriji. Pristup Sky aplikaciji se plaća srazmjerno vremenu za koje će se ona koristiti. Cijena licence za Sky iznosi između 600 i 2.200 eura i može trajati tri mjeseca, pola godine ili godinu dana.

Maskirana u digitron

Ona je funkcionisala tako što je neophodna kupovina specijalnog uređaja kao i SIM kartice koji služe da ispune bezbjednosne zahtjeve. Kada dobijete karticu i uređaj, instalacija aplikacije se odvija po uputstvu koje stiže sa licencom. Instalacija aplikacije je relativno kratka nakon čega je spremna za korišćenje. Važno je napomenuti da nakon što licenca istekne, ona se jednostavno može produžiti doplatom.

Ono što je posebno zanimljivo sa Sky aplikacijom jeste to da se ona maskira u kalkulator na telefonu. Nakon što se uključi tajni režim, aplikacija izgleda kao bilo koji drugi kalkulator, a da bi se vratila u normalno stanje neophodno je u kalkulator unijeti tačnu kombinaciju brojeva koji će omogućiti pristup.

Dodatna specifičnost sa aplikacijom jeste i lažna lozinka u slučaju prisiljavanja. Takva lozinka se unosi ukoliko nas neko prisili da otključamo aplikaciju, a nakon njenog unošenja svi podaci se brišu, dok se centrala Sky Ecc obavještava da je uređaj ugrožen.

Međutim, uprkos visokom nivou zaštite koju je imala Sky aplikacija, došlo je do njenog razotkrivanja nakon čega su „pale“ brojne kriminalne grupe širom svijeta.

Među njima, našla se i kriminalna grupa Veljka Belivuka i Marka Miljkovića kojoj se sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu. Veći dio dokaza prikupljenih protiv ovog klana su upravo poruke (glasovne i tekstualne) kao i fotografije koje su članovi grupe razmenjivali koristeći se šifrovanim imenima.

Naloge za ubistva i distribuciju droge su prenosili preko Sky aplikacije. Aplikaciju su koristili pod kodnim imenima Belivuk – Soprano, Miljković – Leon i Kratos, Lalić – Bari, Budimir Marko – Katona, Budimir Miloš – Ares, Draganić – Brale i Boske, Janković – Hel, Đurić – Tajson, Spasojević – Topalović, Tešić – Fleš, Hrvatin – Anakin i Leo Luka, Lakićević – Džeri, Stefanović – BMW, Grek – Ragnarot, Dimitrijević – Šeprtlja, Ivanonski – Engri, Karapandžić – Salvatore, Vučeljić – Struja, Andrić – Disenador, Stošić – Riven.

I Džonijevi „vračarci“ koristili Sky

Tužilašto za organizovani kriminal saopštilo je da je donijelo Naredbu o sprovođenju i proširenju istrage kojom je obuhvaćeno 38 osoba, inače pripadnika kriminalne grupe Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara. Kako je prethodno saopšteno, i ova kriminalna grupa „pala“ je zahvaljujući presretnutoj komunikaciji na Sky telefonima koje su koristili.

Inače, Tužilaštvo za organizovani kriminal sprovodi istragu zbog osnovane sumnje da su pripadnici ove organizovane kriminalne grupe čiji su organizatori Nikola Vušović i Uroš Piperski, u periodu od početka 2019. do 11. novembra 2022. godine iz koristoljublja i drugih niskih pobuda na podmukao način lišili života sada pokojne Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragan Ristića, i pokušali su da liše života Samira Divljanovića, Miloša Nilovića, Andriju Zarića, Arsenija Stefanovića i sada pokojnog Lazara Vukićevića.

Osporavanje Sky dokaza

Pojedini evropski sudovi do sada donijeli odluke kojima se odbacuju dokazi pribavljeni putem Sky aplikacije, tvrdeći da je riječ o „operativnom podatku“ koji može da služi samo tokom istrage. Portal Dan imao je uvid u hronološki gledano posljednju takvu odluku u postupku koji se vodio pred sudom u Italiji protiv kriminalne grupe koja se bavila proizvodnjom sintetičkih drogi.

  • Sud je u pisao advokatima okrivljenih da će biti obustavljeno materijalno suđenje, a da će se u narednim mjesecima baviti samo produženjem istražnog pritvora osumnjičenima. Pismo suda dolazi nakon što je grupa advokata u ovom slučaju zajedno poslala pismo sudu u kom izražavaju zabrinutost zbog „trenutnog procesa istrage“, pisao je crnogorski Dan.

    Sličan sistem već polako pokušavaju na mala vrata da sprovedu i branjenici okrivljenih pripadnika Belivukove grupe, tražeći od suda da još jednom razmotre da li presretnuta komunikacija na Sky može biti dokaz. (Nova.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje