Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Kako izgleda lažna, a kako prava novčanica eura

Preuzmite sliku

Hrvatska je od 1. januara 2023. uvela euro za zvaničnu valatu. Ubrzo su se pojavile lažne novčanice, pa je Hrvatska nacionalna banka izdala savjeta kako razlikovati “prave” eure od falsifikata.

“Građani oprez – lažni euri”, poručili su u utorak iz policije i upozorili kako zadnjih dana primaju više dojava da prevaranti umjesto originalnih eura za plaćanje koriste filmske rekvizite novčanica u toj novoj hrvatskoj valuti.

Iz brodsko-posavske policije navode više slučajeva kada su prevaranti kao sredstvo plaćanja koristili filmske rekvizite novčanica u eurima, na kojima je ispisano: “Souvenir production”, odnosno “This is not legal it is to be used for motion props”.

Primjer (gornja novčanica je lažna, donja je prava):

Savjeti HNB-a: Novčanicu osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

 • Za lakšu provjeru autentičnosti novčanica, HNB preporučuje četiri koraka – osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri.

  Građani Hrvatske su pozvani da osjete papir i reljefnost novčanice, pogledaju je prema svjetlu i provjere ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku te prozor s portretom.

  Kako bi provjerili njihovu originalnost, euro novčanicu mogu nakrenuti i provjeriti hologram, brojku koja mijenja boju, sjajnu traku i prozor s portretom.

  Na novčanicama postoji i mikro pismo koje se provjerava korištenjem povećala, a dodatna svojstva moguće je provjeriti korištenjem UV lampe, zaključuju u policiji i građane obavještavaju da detaljne video upute i fotografije mogu vidjeti na stranicama HNB-a. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,