Ponedjeljak, 15. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jeftinije gorivo u Sloveniji: Cijena benzina od ponoći oko 1,55, a dizela oko 1,65 eura

Preuzmite sliku

U Sloveniji je najavljeno da se očekuje da će cijene benzina i dizela van autocesta u ponoć nastaviti padati. Tako bi litar benzina od ponoći trebao koštati oko 1,55 eura, a dizela oko 1,65 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

U ponoć će se ponovo promijeniti cijene 95-oktanskog benzina i dizel goriva na pumpama van autocesta. S obzirom na kretanje cijena nafte i jačanje eura u odnosu na dolar, za očekivati ​​je pad cijene.

Nakon ponovnog uvođenja regulacije cijena benzina i dizela, ona se mijenja svake dvije sedmice. I jedno i drugo bi trebalo da pojeftini. Prema izračunima online Financea, trebalo bi se uštedjeti oko tri eura pri punjenju rezervoara od 50 litara od sutra. Na pumpama na autoputevima i brzim cestama cijene goriva određuju sami trgovci.

Šta je sa očekivanjima za jesen i zimu?

“Procjene su da će nafta pojeftiniti. Konsenzus o cijeni je 95 dolara do kraja godine, a zatim do 90 dolara sljedeće godine“, kaže Bojan Ivanc, glavni analitičar Privredne komore Slovenije.

Ali, ove procjene su nepouzdane jer naftni derivati ​​mogu biti i zamjena za prirodni plin, čija je opskrba neizvjesna.

“Energija, koja će u jesen i zimu proizvoditi struju u Evropi, gubitke ruskog prirodnog gasa uglavnom će nadoknaditi i naftnim derivatima. Mislim da će cijene nafte uglavnom ostati bliže nivoima oko 100, 110 dolara, odnosno ispod te cijene“, smatra Ivanc.

Usko grlo je ograničen kapacitet rafinerija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,