Srijeda, 8. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Janša održao “sadržajan” razgovor s Dodikom u Ljubljani

Preuzmite sliku

Slovenski premijer Janez Janša održao je u nedjelju u Ljubljani “sadržajan” razgovor sa srpskim članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine o stanju u toj zemlji nakon što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt upozorio da Dodik ugrožava mir u BiH i regiji.

“Teritorijalna cjelovitost i poštivanje postojećeg ustavnog uređenja s uvažavanjem jednakih kriterija za sve temelj su za suživot svih naroda u BiH i razrješenje aktualnih dilema”, rekao je slovenski premijer nakon razgovora o kojem je izvijestio na Twitteru.

Janša, čija zemlja u ovom semestru predsjeda Vijećem EU-a, dao je podršku europskom putu Bosne i Hercegovine.

“Budućnost je u punoj suverenosti BiH i članstvu u Europskoj uniji”, naveo je slovenski premijer.

Slovenski mediji podsjećaju da je sastanak Dodika s Janšom održan nekoliko dana nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt prošle sedmice Vijeću sigurnosti UN-a podnio izvješće o stanju u BiH.

Schmidt, koji je dužnost preuzeo početkom kolovoza, u izvješću upozorava da se BiH susreće s najvećom prijetnjom svom opstanku nakon završetka rata u toj državi 1995. godine.

U izvješću je istaknuo da su postupci vlasti entiteta Republike Srpske opasnost za mir i stabilnost ne samo u BiH nego i u regiji te da će, ne uslijedi li reakcija međunarodne zajednice kojima će zaustaviti srpske separatiste, to ugroziti odnosno “poništiti” sporazum na temelju kojega je okončan troipolgodišnji rat u BiH, prenosi Hina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,