Utorak, 26. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Jahta kod Hvara potonula na 50 m dubine, prijeti istjecanje 900 litara goriva

U Hvarskom arhipelagu službenici Lučke kapetanije Split koordiniraju aktivnosti osiguravanja pozicije potonuća opožarene motorne jahte od mogućeg onečišćenja mora i morskog okoliša pogonskim gorivom.

Službenici MRCC Rijeka su dojavu o ovoj pomorskoj nesreći zaprimili 24. jula u 16.20h, posredstvom uposlenika kompanije ‘SeaHelp’, koji je ujedno i spasio posadu havarirane jahte, prije širenja požara i potonuća.

– Oni su odmah po izbijanju vartre pozvali Nacionalni centar za traganje i spašavanje MRCC Rijeka i odmah im je poslana pomoć. Mislim da su među prvima pristigli momci iz DVD-a Jelsa koji još pokušavaju ugasiti požar. Dakle, požar gase vatrogasci sa Hvara, upućen je vatrogasni brod Sv. Florijan iz Kaštela, a tu su brodovi kapetanije i policije – rekao je za Morski.hr neposredno nakon događaja kapetan Lučke kapetanije Split, Željko Kuštera.

  • U ovoj pomorskoj nesreći nema ozlijeđenih, i za sad nije uočeno znatnije onečišćenje mora, a ukoliko se dogodi istjecanje oko 900 litara pogonskog goriva iz brodskih spremnika, na djelovanje su spremni djelatnici specijalizirane tvrtke za spriječavanje i uklanjanje onečišćenja iz mora i morskog okoliša, koji poziciju potonuća osiguravaju u saradnji sa pripadnicima Dobrovoljnog vatrogasnog društva ‘Sv. Florijan’ iz Kaštela, koji su na poziciju doplovili vatrogasnim plovilom.

    Iz MRCC Rijeka o događaju je, uz nadležnu Lučku kapetaniji Split, obaviještena Pomorska policija Split, a potonula jahta ne predstavlja opasnost za druge sudionike u pomorskom prometu, budući da se nalazi na dubini od približno 50 metara.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,