Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Jadranka Kosor: Vučić i Čović, dva najveća prijatelja Milorada Dodika, šute

Preuzmite sliku

Jadranka Kosor, bivša hrvatska premijerka, gostujući u Novom danu na N1 kazala je da se posljednjih godina ništa nije dogodilo u poboljšanju odnosa između BiH i Hrvatske.

U BiH i dalje glavna tema reakcije na prijedlog Milorada Dodika koji je nakon posjete turskog predsjednika BiH, predložio pregovore o BiH uz pomoć predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske. Vaš komentar na jednu ovakvu kombinaciju?

“Besmislica, u jednoj riječi. Mislim da je to neka vrsta spina i pokušaja da se skrene pozornost sa činjenice da u BiH jeste na snazi zabrana negiranja genocida, da je Milorad Dodik političar koji i dalje negira genocid i da, ako institucije države budu funkcionirale, bi ga mogao zahvatiti i val optužbi upravo zbog toga što negira propise svoje države na čijem je čelu. Pokazuje se relativno uspješan spin da se skrene pozornost i da svi pričaju o nečemu drugom. Zanimljivo, Dodikov najveći prijatelj Aleksandar Vučić ne reagira. Radi se o nekoj vrsti, sasvim sigurno, nekog dogovora. Vučič nije rekao ni riječi. Hrvatski predsjednik je rekao da je to dobronamjrna inicijativa, ja bih rekla da je to sve samo ne dobronamjerno”, kazala je Kosor.

Gdje je u svemu ovome Dragan Čović? O eventualnim pregovorima u novom formatu nisu se izjašavali ni i iz HDZ-a BiH?

“Dva najveća prijatelja Milorada Dodika, Vučić i Čović, šute što znači upravo da je to potvrda da se radi o nekoj vrsti spina, da se skrene pozornost sa većih problema koje ima Milorad Dodik za kojeg, sasvim sigurno nakon dolaska novog visokog povjerenika, da će se otvarati prostori da se upravo tog političara detektira kao političara koji definitivno nije zaintereisan za evropsku budućnost BiH. Mislim da on to zna, da to znaju ljudi oko njega, bolje da pjeva nego da izlazi sa ovakvim inicjativama. Možda su se svi umorili od onog velikog rođendanskog slavlja pa sada nemaju dovljno snage da se brinu o interesima građana i države”, dodala je Kosor.

Kako je kazala, posljednjih godina se ništa nije dogodilo u poboljšanju odnosa između BiH i Hrvatske.

“Neke mostove smo namjerno ili slučajno porušili. Nema dijaloga, nema inicijativa, nema napretka. Niko bolje ne razumije prilike u BIH nego mi u Hrvatsko iz hiljadu razloga”, navela je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,