Utorak, 7. Aprila 2020.
Tuzlanski.ba logo

Koronavirus u BiH

ZARAŽENI

753

OPORAVLJENI

68

UMRLI

33
Preuzmite sliku

Izvještaj Svjetske banke: Smanjeno siromaštvo u regiji Zapadnog Balkana, Kosovo najbrže rastuća ekonomija

Zemlje Zapadnog Balkana bilježe brži ekonomski rast nego u 2015. godini, s projekcijom regionalnog rasta od 2,8 posto u 2016. i 3,2 posto u 2017. godini, navodi se u najnovijem redovnom izvještaju Svjetske banke za zemlje Zapadnog Balkana.

Ubrzani ekonomski rast zabilježen je u Albaniji i Srbiji, dok je nešto usporeniji rast u Crnoj Gori i Makedoniji. Kosovo ostaje najbrže rastuća ekonomije regije i pored usporenog rasta u 2016. godini.

U izvještaju, koji je danas predstavljen u Podgorici, navodi se da su nova radna mjesta i niže cijene pomogle da dođe do smanjenja siromaštva u regiji, pri čemu su u 2016. godini prosječne stope siromaštva smanjene za skoro dva odsto u Albaniji, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori.

Sanja Madžarević-Šuster iz Svjetske banke, kazala je da je u ssvim zemljama Zapadnog Balkana došlo je do povećanja zaposlenosti, osim u Bosni i Hercegovini.

“Finansijski sektor u svim zemljama Zapadnog Balkana je osnažen. Zabilježena je veća potražnja za kredite od strane privatnog sektora“, kazala je Madžarević-Šuster.

Ponovila je da se u svim zemljama regiona očekuje povećanje rasta ekonomije u prosjeku od 3,2 posto, osim u Crnoj Gori, gdje se očekuje rast od tri posto. Na Kosovu se očekuje rast od 4,2 posto, BiH 3,7, Albaniji i Srbiji 3,5 posto, Makedoniji 3,3 posto.

„U Crnoj Gori je došlo do usporavaja rasta javnog duga. Dio duga za autoput je u dolarima i to će imati uticaj na njegov rast“, kazala je Madžarević-Šuster.

Jedna od predloženih reformi koje Svjetska banka preporučuje Crnoj Gori je preformulisanje naknada za majke troje i više djece, koje su od 1.januara umanjene za 25 posto.

“Nije jasan cilj naknada za majke troje i više djece. Ako je cilj bio povećanje nataliteta, on neće biti ostvaren, jer je prosječna dob korisnica 55 godina“, kazala je Madžarević-Šuster. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje