Utorak, 11. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Izolovana sela u Srbiji: Nema autobusa, a do prodavnice 10 kilometara

Preuzmite sliku

I dok su u Srbiji na snazi mjere zabrane kretanja za starije od 65 godina koji jednom sedmično mogu do prodavnica, ministar za regionalni razvoj upozorio je da u 1.000 sela u toj zemlji nema prodavnice za opskrbu osnovnim životnim namirnicima, piše Al Jazeera Balkans.

Upozorio je da stanovnici tih sela teško obavljaju nabavku elementarnih namirnica.

Na 30-ak kilometara od Niša, malobrojni mještani uglavnom stariji od 65 godina poštuju mjere Vlade Srbije o izolaciji. Navikli su da do prve prodavnice i prije epidemije korona virusa prelaze i desetak kilometara.

“Mnogo smo izolovani. Nemamo prodavnice, niti bilo šta. Nekada preko opštine Niška Banja ogranizujemo kupovinu, uglavnom se snalazimo. Meni je 64 godine pa još uvijek mogu da se krećem i odem u kupovinu, dok starije osobe to ne mogu pa pravimo spiskove”, ističe Ivica, mještanin sela Kunovice.

Stanovnici poput Ivice, po pravilu su osnovna pomoć starijima u Kunovici, iako nadležni u Srbiji tvrde da se u svakoj opštini sve potrebe mogu prijaviti volonterima.

Kako kaže Ivica, oni u ovo selo dolaze, ali ne često.

Autobuski prevoz je nakon proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, ukinut, pa su mještni uskrećni i za taj oblik prevoza. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,